Проведе се втори общински коледарски празник в Община Елхово

img_0528Днес се проведе за втора поредна година Общински коледарски празник в община Елхово. Организаторите – община Елхово и читалище „Развитие” имат за цел да популяризират традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните празници, да се представи богатството на националното ни песенно и танцово изкуство.

Всички хора, които се бяха събрали на площада в центъра на града се превърнаха в едно голямо семейство, което посрещна своите дълго чакани гости, добри гости коледари, а те от своя страна им попяха, благословиха и отправиха пожеланията си към всички тях.

В тазгодишното издание на коледарски празник взеха участие осем групи от града и селата в Община Елхово. Първи на сцената се представиха коледарска група от село Маломирово с ръководител Димка Минева, следвани от коледарска група при читалище „Развитие” град Елхово с ръководител Снежана Делчева, коледарска група е от село Лесово с ръководител Елена Янева, коледарска група е от село Гранитово с ръководител Атанаска Илиева, втората коледарска група при читалище „Развитие” град Елхово с ръководител Снежана Делчева, коледарска група е от село Раздел с ръководител Милена Колева, коледарска група от село Мелница с ръководител Мария Димчева и коледарска група от село Изгрев с ръководител Сашо Ангелов.

На импровизираната сцена на площада се чуха коледарските песни „Стани, стани, Нине”, за стопанина „Чули сме те чут болярин”, за малко дете „Заспал ми е мъничък Данчо”, за мома „Прочула се е хубава Вивда” и „Мети, мети, моме”, а на тръгване „Река тече, река Тунджалия” и „Не сме от тук, Господ от тука”.

Представеният днес обичай – коледуване, достави огромна наслада на всички присъстващи, като предизвика силни емоции във всеки един от тях, а за всички коледарски групи взели участие, организаторите в лицето на Община Елхово бяха предвидели парични награди.