ОКОПАВАТ ЗАЛЕСЕНИ ФИДАНКИ ПО ПРОЕКТ

        Приключва окопаването на залесените по проект площи в землището на с. Лесово. Отглеждането на културата е ангажимент на община Елхово.

            Приключва окопаването на залесените по проект площи в землището на с. Лесово. Отглеждането на културата е ангажимент на община Елхово.

            През м. март тази година община Елхово приключи залесяването на 596 дка от горския фонд в землището на с. Лесово. Залесителните меропирятия са по проект на общината по програма САПАРД, мярка “Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти”. Залесени са ерозирали площи  с дървесен вид акация, която е подходяща за географските условия за създаване на гора в района и добра възможност за развитие на пчеларството.  Комисия от специалисти извърши инвентаризация на дейността по залесяване и установи  висок процент на прихващане на акациите. Отглеждането на културата се извършва от община Елхово.

Група от близо 25 човека, сред които безработни и пенсионери, са организирани да извършат първото окопаване на дръвчетата. Работниците се извозват до землището на с. Лесово със специализиран транспорт, осигурен от община Елхово.  Фиданките се окопават по редове. В рамките на един месец са окопани близо 2/3 от залесените 298 хил. дръвчета. Очаква се  дейността да приключи до края на м. май.

Финансовото обезпечаване на мероприятието се осигурява от община Елхово със средства от реализираните приходи от дърводобива от общински горски фонд.