„ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА, ТОЙ НЕ УМИРА“

             Ритуал по поднасяне на венци по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България организира община Елхово. Мероприятието се проведе пред Паметника на Незнайния войн в централната градска част.

           Ритуал по поднасяне на венци по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България организира община Елхово. Мероприятието се проведе пред Паметника на Незнайния войн в централната градска част.

Представители на политически партии, неправителствени организации, училища и гражданство почетоха паметта на героите, загинали за свободата на България.

Слово по повод събитието произнесе г-н Христо Христов зам. кмет на община Елхово. Днес се  прекланяме пред подвига на Христо Ботев – гениалният поет, публицист и революционер, непоколебимият патриот, изразяваме синовната си признателност  към всички онези, които загинаха за независимостта и свободата на България, към хилядите именити и безименни герои. Благодарение на техния подвиг България се появи отново на европейската политическа карта. Те са наша национална гордост – каза г-н Христов. На 2 юни всички ние почитаме личности и герои от различни епохи, с различни характери, изповядващи различна идеология, но обединени от обичта към Отечеството. Днес, сто години по-късно, имаме нужда да бъдем единни в осъществяването на своите цели. Имаме нужда  и не трябва да забравяме техния висок морал, тяхната остра гражданска съвест, европейското им самочувствие. Нека помним, че родолюбието означава преди всичко отговорност. Нека не забравяме Ботевите думи, че трябва да бъдем преди всичко човеци, а след това българи и патриоти – призова г-н Христов.

Венци в знак на признателност поднесоха ОбС, Кмета на община Елхово, ОбС на ветераните от войните в България и ОбС на БАС, РГС, ОбС на БСП, НДСВ, ОбКС на СДС, ОбР на ПП Атака, ОбР на ЗНС, ОбК на ВМРО, ОбР на ПП Герб, ОбР на БЗНС “Ал. Стамболийски” и ПП”Социалдемократи”, ОбР на ПП “Зелена България”, Сдружение “Детски и младежки парламент”, Клуб на пенсионерите, Г “Св. Кл. Охридски”, ПГ”Стефан Караджа”, ОУ”Св. П. Хилендарски”, ОУ”Св. св. Кирил и Методий”.