ЗАБАВЛЕНИЯ В УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК

     Децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Елхово посетиха Увеселителен парк “Европарк” в Сливен. Екскурзията е организирана по проект на община Елхово ”Център за рехабилитация и социална интеграция – Елхово”.

         Децата от Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Елхово посетиха Увеселителен парк “Европарк” в Сливен. Екскурзията е организирана по проект на община Елхово ”Център за рехабилитация и социална интеграция – Елхово”.

Тридесет деца, посещаващи Центъра, придружавани от екипа на проекта, изживяха неповторими мигове в града на стоте войводи. Пътуването до Сливен премина в отговор на въпроси –  какво ще видим, как ще се веселим, как ще премине деня. Влизайки в парка, те потънаха в царството на детското вълшебство. Колко щастливи бяха децата, които на воля се забавляваха по атракционните съоръжения – препускащи детски колички, мотори и кончета, влакче, минаващо през тунел, надуваеми замъци, пързалки, боксов ринг, катерушки, пързалки, лабиринт, батут и др. Не по-малко възхищение предизвика пещерата на Флинстоун с Динозавъра и водопадчето, където децата си отдъхнаха по време на обяда.

В късния следобед, макар и уморени от забавленията в увеселителния парк, децата посетиха къщата музей на Хаджи Димитър. Там научиха за живота и дейността на бележития българин.

Незабравими спомени ще останат у децата от великолепно организираната екскурзия.

Нетрадицонно за децата бе организиран и празника на детето – 1 юни. Този път децата от Центъра се сляха с децата на Елхово. За всички, ОбДК бе организирал разнообразни дейности – рисунка на асфалт или на статив, оцветяване на шаблон, рубрика “Микрофонът е Ваш”. Всички участници в празника получиха и сладолед.

Проектът на община Елхово има за основна цел  предоставяне на качествени социални услуги за деца за повишаване на  благосъстоянието им и тяхната деинституционализация, чрез предотвратяване на изоставянето и осигуряване на социална и медицинска рехабилитация. По-голяма част от дейностите вече са извършени. Проведена е  анкета сред населението за проучване на нуждите от предоставяне на такъв вид социална услуга,  анализирани са резултатите. Определена е целевата  група по проекта, която включва 30 деца в риск на възраст от 3 до 18 години – деца с увреждания и деца настанени за отглеждане при близки и роднини, не само от града , но и в част от селата на община Елхово.  Извършен е основен ремонт на сградата, сформиран и обучен  е екипа от специалисти, които работят в центъра. Изготвени са индивидуални програми за работа с децата. Те се обучават за работа с компютри, за развитие на тактилни усещания и възприятия, за работа с Брайлови пособия, за развитие на говорните функции, за нагледно възприемане на учебния материал и др.