Стартира девети пореден Балкански пленер „Яница“

  plener 2014 oДнес официално стартира деветото издание на превърналият се в традиционен пленер „Яница”. По традиция началото му бе дадено в малката заседателна зала на община Елхово на среща между художниците и кметът на град Елхово Петър Киров. Участниците в таз годишния пленер със своята доказана дарба и талант, поддържат високото художествено ниво, тъй като техните произведения са признати не само на Балканите, но и в света.
След приключване на срещата участници в пленера потеглиха към село Лалково, в къща за гости „Какъровата къща” където изцяло ще се отдадат на изкуството през следващите няколко дни.
Участниците през тази година са: Стоян Нейчев, Димитър Нейчев, Димитър Борисов, Ангел Трънков, Георги Янчев, Валентин Стоянов, Васко Василев, Куман Сталев, Желязко Петков и гостуващия художник от Стара Загора Димо Генов. Пленерът ще завърши с изложба на творби създадени по време на пленера, която ще бъде в ритуалната зала на община Елхово в петък – 27 юни.
Голяма част от произведенията на предходния пленер, който бе на тематика свързана с град Елхово, днес красят новооткритият център за административни услуги и информация в община Елхово. /Бел.ред: старите хали/ Тазгодишният пленер няма тематика, което ще даде пълна свобода на майсторите на четката.
Пленер „Яница“ се организира под патронажа на кмета на община Елхово г-н Петър Киров около Еньовден и има за цел да се популяризира уникалната природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и култура на Елховския край. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които да работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите. За изминалите 8 години от проведените пленери община Елхово разполага с близо 70 картини от изявени творци.