Изложба в ритуалната зала на творби от деветия пленер „Яница“

plener (512 x 342) Тази вечер завърши деветият пореден пленер „Яница“ с изложба в ритуалната зала на Община Елхово. Тя беше открита с приветствено слово от г-н Петър Киров – кмет на общината, с което благодари на творците представили общо 21 уникални творби. Той отбеляза, че пленер „Яница” е значимо събитие за града ни в седмицата на Еньовден, даващо възможност на съгражданите да се насладят на картините и пластиките изработени от творците на гр.Елхово и Димо Генов – творец-гост от гр. Стара Загора.
На пленер „Яница” бяха изложени творби на Стоян Нейчев, Димитър Нейчев, Димитър Борисов, Георги Янчев, Валентин Стоянов, Васил Василев, Куман Сталев, Желязко Петков и гостуващият художник Димо Генов. Те, от своя страна, изказаха благодарности към кмета и неговия колектив, за това, че в тези тежки времена поддържат културния живот и не забравят изобразителното изкуство.
Пленер „Яница” се организира под патронажа на кмета на община Елхово Петър Киров и има за цел да се популяризира уникалната природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и култура на Елховския край. Тази година пленер „Яница” няма тематика, което дава пълна свобода на творците-участници. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите. След упорита работа и добре отработената техника в изкуството бяха подготвени следните творби:
Димитър Нейчев представи три финни пластики от метал и дърво – „Икар”, „Нашенец” и „Стражи”;
Стоян Нейчев участва с картината „Абстракция”, израз на модерното изкуство;
Георги Янчев представи картината „Натюрморт” – определена от колегите му като финна работа с тънка четка;
Димо Генов – водещ български живописец, представи творбата си „Сънена гора след бурята”;
Васил Василев представи дърворезба „Цветница”, дървена пластика „Еко хербарии” и картините „След дъжда 1”, „След дъжда 2”, „Хълмиста земя 1” и „Хълмиста земя 2”, съчетаващи красотата на българското творчество и природа;
Валентин Стоянов участва с абстрактната картина „Захарно петле” и иконата „Исус Христос”, обединяваща традициите в дърворезбата и иконописа;
Куман Сталев представи дървена пластиката „С дъх на море”, с която са интерпретирани природните форми;
Желязко Петков участва с класически изработена икона „Богородица – Умиление”;
Димитър Борисов представи картините „Утро над Бояново” и „Автобиография” и каменните пластики „Полет”, „Жена с птици” и „Пътуване”, съчетаващи в едно български, гръцки и византийски черти на изкуство.