Заседание на Щаба за координация на спасителните и неотложно – възстановителни работи при бедствия и аварии

shtab (512 x 384)Днес в заседателната зала на община Елхово се проведе заседание на Щаба за координация на спасителните и неотложно – възстановителни работи при бедствия и аварии на територията на община Елхово. Провеждането на заседанието се наложи поради настъпване на пожароопасния сезон и восъчната зрялост на житните култури. Най рисковите села при почистване на пасищата в общината са: Лалково, Раздел, Голям Дервент, Мелница и Лесово.
Щабът за координация на спасителните и неотложно – възстановителни работи в Елхово включва представители на районна служба пожарна безопасност, районно управление на полицията, гранична полиция, горско стопанство, пътна служба, гражданска защита и др. институции. На срещата присъстваха и кметове и кметски наместници на населените места в общината.
Заседанието откри г-н Петър Киров – кмет на община Елхово. Той запозна присъстващите със заповедта касаеща осигуряването на пожарна безопасност на обектите, населените места и горите в общината по време на пожароопасния период, който трае до 30 октомври.
Изслушани бяха ръководителите на фирми и ведомства, кметове на кметства и кметски наместници, относно готовността за работа на общината.
По време на заседанието стана ясно, че жътвената кампания вече е в разгара си и хубавото на този етап е, че вече почти всички земеделски производители разполагат с нова техника, която е проверена от съответните органи. При евентуално възникване на пожар ще се разчита и на доброволческите формирования към общината, на гасаческите групи и държавното лесничейство. Според г-н Тенев – ръководител на районна служба пожарна безопасност Елхово, на този етап най – страшна е тревната растителност, която е доста голяма поради падналите обилни валежи и започва да засушава . Почистването на пасищата също е предпоставка за възникване на пожар и към това бе насочено вниманието на кметовете и кметски наместници. Пожарната служба е обезпечена технически, разполага и с нови пожарни автомобили, но ако няма самодисциплина и не се спазват мерките за предпазване от пожари, има риск от сериозни поражения, каза още г-н Тенев.
От районно управление на полицията в Елхово също изразяват готовност да окажат помощ, ако такава се наложи, но изказаха опасенията си, че в момента поради командировани полицаи, съставът и значително намален. Не разполагат с други автомобили, освен патрулните коли, което пък затруднява достъпът им до труднопроходими места, особено в горите.
Изключително важно е, когато хората се обаждат на телефон 112 за подаване на сигнал за пожар да уточняват точните места , а също така и да посочват конкретната служба, която търсят. Освен на спешния телефон сигнали могат да се подават и на телефон 88 310 и 88 311 за по – добра и по – бърза координация на службите.