Извънредно заседание на епизоотична комисия в Елхово

epizo (512 x 384)Днес общинската епизоотична комисия в Елхово проведе извънредно заседание. Поводът е първично възникнало огнище на заболяването син език в област Хасково.
Набелязването на мерки за предотвратяване разпространението на заболяването „син език“ при едрите преживни животни бе целта на извънредното заседание на общинската епизоотична комисия.
На срещата присъстваха г-жа Живка Кафеджиева – зам. Кмета на общината, д-р Стоян Колев – началник отдел здравеопазване на животните при областна дирекция по безопасност на храните Ямбол, д-р Събина Динчева – ветеринарен лекар на община Елхово, кметове и кметски наместници на населените места в общината.
Доктор Динчева запозна присъстващите със заповедта на изпълнителния директор на българската агенция по безопасност на храните, според която община Елхово попада в предпазната зона около огнището на болестта, която е в радиус 100 км.
След обсъждане, общинската епизоотична комисия взе решение за приемането на превантивни мерки, които да бъдат заложени в заповед на кмета на общината г-н Петър Киров. Според д-р Стоян Колев първото нещо, което трябва да се направи е кметовете и наместниците да съставят списъци с актуален брой едри и дребни преживни животни – овце, кози, говеда и биволи, след което да ги предадат на официалния ветеринарен лекар в общината д-р Динчева.
Забранява се нощната паша на животните, тъй като тогава се повишава броят на комарите, които всъщност са едни от основните заразителни и приносители на болестта. Изключително важно е да се направи райониране на водопоя и пашата. Желателно и това да става на местата, където вече е минала жътвата. Друга важна превантивна мярка е пръскането на животните, за да се отблъскват комарите и т.нар. папатаци, като това трябва да извършат собствениците на животни.
Районно управление на полицията в Елхово ще ограничи превоза на животните, освен ако те не се превозват за незабавно клане. На този етап забраната за превоз не важи за свинете.
Д-р Колев призова още да се сигнализира своевременно ветеринарната служба ако има новозакупени животни от други райони.
За всички тези мерки пастирите и собствениците на животни ще бъдат уведомени срещу подпис. По молба на кметовете, ветеринарните специалисти ще се срещнат лично със собствениците на животни в населените места на община Елхово.
Забранява се и пазара за едри и дребни преживни животни. При неспазване на предпазните мерки и евентуално заболяване на животните, стопаните няма да бъдат парично обещетявани.
Община Елхово ще извърши извънредно пръскане срещу комари, като друга превантивна мярка за предотвратяване заболяването на животните от син език.