КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО ПЕТЪР КИРОВ СЕ ЗАВЪРНА ОТ БРЮКСЕЛ

Приключи работното посещение на кмета на община Елхово Петър Киров в Брюксел. Работната обиколка в Европейския парламент се осъществи по покана на председателя на групата на българските евродепутати от ГЕРБ Румяна Желева.

Приключи работното посещение на кмета на община Елхово Петър Киров в Брюксел. Работната обиколка в Европейския парламент се осъществи по покана на председателя на групата на българските евродепутати от ГЕРБ Румяна Желева.

В първия ден от работната визита делегацията от кметове на ГЕРБ посетиха Европейската Комисия, Европейския Съвет и Европейския Парламент. На специална презентация, подготвена от екипа на г-жа Желева, градоначалниците обсъждаха бюджета на Европа за 2008 година, конкурентоспособността и сигурността на нашия континент. Г-жа Желева говори за управлението и партньорството в регионалната политика. Акцентът в разговорите беше поставен върху ролята на местната власт в изграждането на успешна регионална политика в България.

Групата от България бе поздравена от председателя на Европейският парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Той им пожела успешна работа по-време на престоя им в Брюксел.

Делегацията от 27 кметове на ПП ГЕРБ проведе работна среща с Герардо Галиоте, председател на комисията за регионално развитие в Европейския Парламент. Освен за политика, Герардо Галиоте и кметовете на ПП ГЕРБ обсъдиха управлението на еврофондовете, конкурентоспособността и ролята на местната власт в държавата. Председателят на комисията за регионално развитие поздрави кметовете на ГЕРБ за развитието на икономическата политика, която те водят в общините си. Препоръча им да бъдат още по-активни в използването на структурните фондове, да изготвят добре обмислени проекти, които да са в съответствие с европейските изисквания и акцентира върху позрачното разходване на средствата.

Еврокомисарката за регионално развитие г-жа Данута Хубнер се срещна с делегацията на български кметове. Хубнер увери градоначалниците, че ще положи усилия да помогне на всеки един от тях да развие по-добре общината си. Препоръча на кметовете да фокусират вниманието си върху проекти, които ще са важни за икономическия растеж на общините, да настояват за децентрализация и повече самостоятелност, както и да бъдат смели и активни когато защитават проектите си.

В рамките на работното посещени делегацията се срещна още с Хенс Пьотр Кнапо от групата на ЕНП-ЕД в комитета по регионите и Анна Хаселман от кабинета на президента на Комитета по регионите, с които обсъдиха регионалната политика.