Ниво на река Тунджа край гр.Елхово към 07:00 часа

  obshtina (512 x 342)Във връзка с усложнената обстановка в община Елхово Ви информираме, че водното ниво на река Тунджа край гр.Елхово към 07:00 часа е било 385 см. Същото продължава да се покачва драстично, вследствие на засиленото изпускане на яз.Жребчево, което към момента достига скорост от 140 куб. метра в секунда.
ОбЩК на СНАВР – гр.Елхово вчера проведе две заседания, на които бяха взети решения за предприемане на мерки, с които да се намали риска от настъпване на евентуалните последици от достигане нивото на реката над критичните 4м. и разлива й в заливната зона.
Служители от община Елхово и РУ „Полиция” – гр.Елхово уведомиха над 100 семейства, живущи в заливната зона, за предстоящото повишаване нивото на река Тунджа и евентуална евакуация. За семействата, които няма възможност да бъдат настанени при близки и роднини е предвидено настаняване съгласно Плана за евакуация. Района около спортния комплекс, парковото пространство и пазара е под наблюдение и не се допуска преминаването на пешеходци и ППС-та. От РС ПБЗН – гр.Елхово обслужват адресите, за които има подадени сигнали за наводнение, като със старите и новозакупената помпа със средства от общинския бюджет извършват отводняване на помещенията. От EVN – гр.Елхово са изключили част от трафопостове и наблюдават други, за които има потенциална опасност да бъдат заляти. От лявата страна на моста по пътя за с.Изгрев са издигнати нови диги от страната на градската част. С разрешение от Министерството на отбраната са осигурени клетки, които да се използват за евакуиране на животните от кошарите, намиращи се по пътя за с.Трънково. С хеликоптер предоставен от ГД „Гранична полиция” се направи облитане над засегнатите райони, с цел получаване на по-пълна информация за създалата се обстановка.
Критично е положението с някои от язовирите в селата от общината, но ситуацията се следи от кметовете и кметските наместници по населените места.
Към момента нивото на река Тунджа се следи постоянно и при нужда кризисният щаб ще се събере отново, за предприемане на последващи адекватни действия.