ОбС ПРОМЕНИ ТАКСА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ

ОбС Елхово обсъди докладна записка относно промяна и допълнение на Приложение 1 за цените на услугите, предоставяни от общината, които не са уредени с нормативни актове на Наредба 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово.

ОбС Елхово обсъди докладна записка относно промяна и допълнение на Приложение 1 за цените на услугите, предоставяни от общината, които не са уредени с нормативни актове на Наредба 7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Елхово.

Съгласно Наредбата размерът на местните такси и цени на услуги се определя при спазване на няколко принципи – възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата, създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество, постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на месечните такси, ефективно разпределение на общински ресурси чрез определяне и заплащане на местните такси, а също така и насърчаване на частния сектор в предоставянето на регламентираните Наредбата услуги. Във връзка с непрекъснатото увеличение на цените на стоките и консумативите се налага промяна на чл. 22 от наредбата, който регламентира стойността на таксата за ползване на социална услуга – домашен социален патронаж, която е непроменена от месец декември 2006 година и е в размер на 35 лв. Тази такса, обаче не възстановява реалните разходи по издръжка на едно лице. Предложението в докладната записка е таксата да се увеличи на 40лв. От представената към докладната калкулация е видно, че при 65 лица, ползващи услугата усреднената цена е в размер на 36,23лв. В списъка с най-често предлаганите ястия са включени местни супи на цени от 0,48лв. до 0,61лв. , основни постни ястия от 0,46лв. до 1,00лв., основни местни ястия от 0,74лв. до 1,82лв. Предложената сума е съобразена с разходите и непрекъснатата промяна в цените както на продукти, така и на ел. енергия. Броят на лицата, ползващи услугата домашен социален патронаж се променя ежемесечно. Практиката показва, че през лятото по-малко хора ползват услугата. Това се отразява на таксата, чийто размер естествено се увеличава. Поради изложените мотиви и това, че таксата е величина, която не се обсъжда от ОбС ежемесечно, е предложен от вносителя среден размер от 40лв.

          След продължителни разисквания за таксата за услугата домашен социален патронаж, общинските съветници не приеха предложението на вносителя на докладната записка за размер на таксата – 40 лв. Последваха несериозни и неаргументирани предложения от общински съветници от групата на “БСП и коалиция” за 38,27 лв. В отговор от група „Промяна“ предложиха 39,90 лв. След кратката почивка,  инициирана от председателя на общинския съвет се прие промяната в текста – Лицата, ползващи услугите в системата на домешен социален патронаж, да заплащат месечна такса в размер на 39 лв, съответстваща на реалната издръжка на едно лице. В реалната издръжка на едно лице, общинските съветници включиха освен месечните разходи за храна, хигиенни материали, съответната част от общите разходи за електрическа и топлинна енергия и вода  и транспортните разходи.