НАД 4,5млн.лв. УСВОЯВАТ В ЕЛХОВО ПО ПРОЕКТИ

          В община Елхово изпълняват 14 проекта на стойност близо 4 500 000лв. От тях над 1 700 000лв. са от проекти по САПАРД.

         В община Елхово изпълняват 14 проекта на стойност близо 4 500 000лв. От тях над 1 700 000лв. са от проекти по САПАРД.

            Приключиха дейностите по проектите по програма САПАРД. По тази програма е изграден път ²V 70079, който свързва селата Вълча Поляна и Голям Дервент. Междуселищният път е разположен на около 30 км. югоизточно от Елхово в близост до границата с Турция. Има дължина над 5 500 м, широчина 8 метра и две ленти за движение. С новата придобивка се осигурява ежедневно и целогодишно обслужване на населените места, както и връзка с местната и републиканска пътна мрежа. Обектът е приет от комисия от представители на САПАРД и община Елхово. Документите са представени  в Агенцията за одобрение.

Приключи залесяването на 596 дка от горския фонд в землището на с. Лесово. Фиданките са засадени по проект на община Елхово по програма САПАРД, мярка “Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти”.

            След извършена предварителна почвообработка е залесен дървесен вид акация, подходящ за географските условия за създаване на гора в района и добра възможност за развитие на пчеларството.  В землището са засадени 298 хил. дръвчета. Проектът е на стойност над 300 000лв. Очаква се приемателна комисия да приеме извършената работа и представяне на документите в Агенцията.

Приключва и  благоустрояването на  улица “Желязко Маринов” в с. М. манастир на стойност 84 169 лв. По договора с Фонд “Земеделие” за обекта е предвидена безвъзмездна финансова помощ от 84 169 лв. Улица “Ж. Маринов” се намира в северозападната част на  с. Малък манастир с ширина 7м., от които за платно – 5 м.  Изграден е тротоар и положена асфалтова настилка.

Приключиха дейностите  и по проект”Център за рехабилитация и социална интеграция – Елхово”. Сградата на бившето ”гръдно отделение” в Елхово се преустрои в център за рехабилитация и социална интеграция, в който екип от специалисти се грижи за 30 деца от Елхово и населените места от бощината. Усвоени са над 130 000лв.

На стойност 100 000лв. е проектът “Образование за всички” по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН. Проектът обхваща всички детски градини и двете основни училища  на територията на община  Елхово. Ще бъдат закупени материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик, ще се проведе обучение за подготовката на учители, преподаватели и експерти за работа в мултикултурна среда и др.

            Два проекта на обща стойност близо 400 000лв. осъществява община Елхово с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР ТГС България – Турция в партньорство с община Одрин.

По проект“Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар” ще се изградят две екопътеки, ще се създаде туристически информационен център в Елхово, ще се проведат обучения по управление на хотели и ресторанти, както и за водачи по туристически пътеки и др.

По проект ”Заедно за устойчиво развитие на трансграничния регион” са проведени срещи на пограничните общини от Р България и Р Турция, наскоро в Елхово бе открит Европейски информационен център. Предстои да бъде  изготвена Стратегия за развитие на трансграничния регион и план за действие, website на проекта.

От тази година община Елхово предоставя и социални услуги по проект. 15 души ще предоставят за 25 нуждаещи се лица услугата “домашен помощник” по проект по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” към МТСП. 30 души с трайни увреждания ще бъдат обслужвани от 15 социални асистенти по  проект по програма ФАР на МТСП. И двата проекта са с продължителност една година.

Очаква се авансово превеждане на средства за стартиране на  троително-ремонтните работи с енергоспестяващ ефект на сградата на ОУ”Св. П. Хилендарски”. Проектът по ФАР е  на стойност 198 хил. евро., от които  община Елхово ще съфинансира само 5 %. Планирани се строително – ремонтни работи – подмяна на дървена дограма с двоен PVC стъклопакет и кърпеж на вътрешна мазилка, топлинно изолиране на външни стени, под и таван, обръщане на прозорци, шпакловане и боядисване на външни стени, енергоспестяващи мерки по топлопроводната разпределителна мрежа на инсталацията на сградата, включително мерки по горивното стопанство.

Над 300 000лв. са предоставени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за изграждане на нов мост на р. Араплийска в Елховското село Чернозем. Приключва процедурата за избор на изпълнител на обекта.

Продължава изграждането на ДТБО в землището на с. Добрич и реконструкцията на водопроводната мрежа в Елхово по улиците “Лом” и “Трети март”.

Община Елхово е представила още 17 проекта в различни донорски организации, които очакват одобрение.