ИЗЛОЖБА НА ПЛЕНЕРИСТИТЕ ОТ БАЛКАНСКИ ПЛЕНЕР „ЯНИЦА“

         В ритуалната зала на Елхово откриха изложба от творби на участниците в третия Балкански пленер “Яница”. В пленера взеха участие творци от България и Турция.

          В ритуалната зала на Елхово откриха изложба от творби на участниците в третия Балкански пленер “Яница”. В пленера взеха участие творци от България и Турция.

В дните от 20.06. до 26.06. 2008 г.  в Елхово се проведе третото издание на Балканския пленер “Яница”. За първи път в пленера участват и художници от Р Турция.

Пленерът се  организира под патронажа на кмета – Петър Киров и има за цел да се популяризират чрез произведения на изкуството уникалната природа на Елховския край, архитектурно-историческите забележителности, бит и духовност, изразени чрез предания, фолклор, нрави и обичаи. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност. Със съдействието на генералния консул на Р България в Одрин г-н Ангел Ангелов в пленера участват преподаватели от Тракийския университет в Одрин Дениз Байав и Нуркан Пердачи. Васил Василев, Ангел Трънков, Куман Сталев и Димитър Борисов представят гилдията на елховските творци. На пленера твориха още Дона Неделчева и Таня Стоилова от Ямбол, Велислав Минеков от София, Димитър Витанов от Казанлък, Веско Велев от Кърнаре, Жеко Стоянов от Бургас.

За времето на краткия си престой в Елхово те посетиха долмените край м. Пещерите край с. Г. Дервент. По традиция се срещнаха и с младите творци от школата по живопис  към ОбДК.

В приветственото си слово на церемонията по откриване на изложбата кметът на община Елхово г-н Петър Киров заяви, че е щастлив от това, че  традицията продължава и пленерът “Яница” се провежда за трети път, а е  горд от това, че за първи път  пленерът е международен и на него творят Дениз и Нуркан от Одрин. Радвам се, че ритуалната ни зала, която се посещава от много хора се обогати с вашите творби, каза още г-н Киров и пожела на художниците да съхранят свободния си дух, да бъдат живи и здрави, да  творят за да радвате почитателите си.

Дамите от Одрин изразиха искрената си благодарност към г-н Киров за поканата и предоставената възможност да се срещнат с български творци, както и желанието си контактите да продължат и да се разширят.

В ритуалната зала на града е експонирана изложба, която съдържа освен произведенията, които ще останат в Елхово и други творби на пленеристите. Сред произведенията на изкуството са пластиката “Икар” на Велислав Минеков, иконата “Богородица” на Куман Сталев и картините “Старият мост” на Васил Василев, “Сини минзухари ²” на Димитър Борисов, “Тунджа ²” на Жеко Стоянов, “Тъжната река” на Дона Неделчева, “Композиция” на Димитър Витанов, “Впечатления от един пленер ²” на Ангел Трънков, “Лято” на Таня Стоилова, “Мегалит” на Веско Велев. Особено място в изложбата заемат произведенията на Дениз Байав

Figureи Нуркан Пердачи Kekova”.