Профилактична скринингова кампания за определяне на личния риск от остеопороза

ssoste[1]       На 13 август /четвъртък/ 2015 г., Асоциация „Жени без остеопороза“ – неправителствена пациентска организация, съвместно с регионалните клонове „Информирани, здрави, работоспособни – ИЗРА“, със съдействието на община Елхово, ще проведе профилактични скринингови кампании за определяне на личния риск от остеопороза в рамките на проекта „Познавате ли риска си от остеопороза?“. Кампаниите включват измерване на костната плътност на остеометър скринингов тип и насочване на новооткритите случаи с намалена костна плътност за диагностика и лечение в центровете и специализираните кабинети по остеопороза, както и предоставяне на информационни материали. Измерването ще се проведе в Клуб на пенсионера-жени, гр. Елхово, ул. Ал. Стамболийски № 66 от 10.00 – 12.00 часа. Цената на едно измерване е 10,00 лева. Предварително записване на тел. 0884 71 44 39.
Асоциация „Жени без остеопороза“ е пациентска неправителствена организация, създадена през 1998 г., пълноправен член на Международната фондация по остеопороза (IOF) и Международния алианс на пациентските организации (IAPO).
Целите на Асоциацията са свързани с:
• превръщане в национален здравен приоритет на ранната диагностика и лечение на остеопорозата, за избягване на значимите икономически, социални и емоционални щети, причинени от заболяването, взимане на мерки срещу заболяването преди първата фрактура;
• повишаване информираността за рисковите фактори и последиците от остеопорозата;
• мотивиране на хората в риск към действия, насочени към превенция, диагностика и лечение на заболяването;
• осигуряване на ранен достъп до измерване на костната плътност;
• лобиране за повишаване на реимбурсиране на медикаментите за лечение на остеопорозата.