ОТЛИЧИЯ ЗА САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА ЕЛХОВО

     Самодейни колективи от община Елхово получиха престижни отличия от фолклорни празници.

           Самодейни колективи от община Елхово получиха престижни отличия от фолклорни празници.

Певческата група при читалище Развитие гр. Елхово, с худ. ръководител Пенка Кючукова се завърна с диплом от участието си на фолклорните празници “Славееви нощи” Айтос 2008. От 6 до 8 юни  в гр. Айтос се проведоха фолклорни празници „Славееви нощи“. Групата за автентичен фолклор при читалище Развитие гр. Елхово получи специална покана за участие. След отличното си представяне, те се завърнаха с диплом от организационния комитет и отличителен знак „Славееви нощи“.

Почетна грамота и диплом от старопланински събор получи група “Благословени потоци” от с. Изгрев. Групата “Благословени потоци” са самодейци, на възраст от 14 до 75 години, обединени от любовта към народното творчество. В репертоара на групата са включени песни и обичаи. Нела Павлова ръководи 15 жени, които на събора във Велико Търново изпълняват великденски песни. За доброто си представяне групата е избрана като достойна да участва в Черноморски събор “Euro Folk”, който ще се проведе в гр. Приморско и Лозенец от 1 до 10 септември 2008г.

С почетна грамота, грамота от журито, евро грамота, медал и DVD диск се завърна и групата за народни песни от с. Пчела с ръководител Янка Георгиева. Репертоарът на групата включва изпълнение на народни песни и представяне на обичаи, сред които най-атрактивни са “Бръсни зет” и “Меденик в петък”. Групата съществува от 1998г. В момента тя е в състав  от 19 жени на възраст от 30 до 75 години. В изпълнението на обичаите участват и две деца.  Както и групата от с. Изгрев, самодейците от с. Пчела са избрани като достойни да участват в Черноморския събор “Euro Folk”.

Престижни награди завоюваха и елховските представители на Дванадесетия националния детски фолклорен събор “Върбова свирка свири” Болярово. В категорията за народно пеене във възрастовата група до 8 години на второ място бе класирана Дойка Иванова и на трето място Алексия Георгиева от ЦДГ „Надежда“ Елхово, във възрастовата група от 9 до 14 години на първо място бе класирана Жулиета Желева от гр.Елхово заедно с Десислава Михова от ОбДК Елхово, на второ място – Севдалина Костадинова от ОбДК. В категорията за танцови състави до 10 години призовото първо място бе заето от Лазарска група, ЦДГ“Надежда“ гр.Елхово с худ. ръководител Пенка Стоянова и преподаватели Жана Дянкова и Станка Николова. Във възрастовата група до 15 години на второ място се класира детско-юношеският танцов състав „Яница“ към ОДК Елхово, танцьорите от по-голямата възрастова група също бяха класирани на второ място.