Утре ще се проведе петото издание на празника на баницата в Елхово

IMG_5287Община Елхово и Читалище „Развитие – 1893” канят всички желаещи да се включат в предстоящия празник на традиционната тракийска баница „Баница вита – два пъти превита” 2015, който ще се проведе на 19.09.2015 г. /събота/ от 10:00 часа в централната част на град Елхово.

Празникът е с конкурсен характер и в него могат да участват всички желаещи без ограничение на възрастта. Всяко населено място, в община Елхово, има право да се представи с от един до три продукта, като задължително условие е това да са баници. Желаещите от града също могат да се включат с до три баници. Участниците са свободни сами да преценят с каква по вид баница ще се представят, която да е традиционна за представяното населено място. Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори, с или без плънка баници. Желаещите е необходимо да подадат заявка, придружена с подробно описание на рецептите. За участниците са предвидени награди, които ще бъдат присъдени от специално създаденото за конкурсната част от празника жури. Ще бъде присъдена и ежегодната награда на кмета на община Елхово – г-н Петър Киров.

Празника се организира с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции и преминава под патронажа на кмета на Община Елхово Петър Киров.