ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТ 100 В ЕЛХОВО

Информационна среща за представяне на Проект 100  се проведе в ритуалната зала на гр. Елхово Проекта презентираха Рени Копанданова-национален координатор на проекта от страна на Министерството на икономиката и енергетиката и Теодора Христофорова – координатор по проекта от JOBS.

Информационна среща за представяне на Проект 100  се проведе в ритуалната зала на гр. Елхово Проекта презентираха Рени Копанданова-национален координатор на проекта от страна на Министерството на икономиката и енергетиката и Теодора Христофорова – координатор по проекта от JOBS.

Кметът на община Елхово Петър Киров приветства участниците в срещата и изрази задоволството си от възможността отново да се реализират бизнес идеи, чрез Проект 100. Тази година Проект 100 се реализира в 4 области – Пазарджик, Плевен, Смолян и Ямбол. Изборът на Бизнес център Елхово да работи по проекта е показател за доверие към институциите в общината, каза г-н Киров и благодари за това на представителите на Министерството на икономиката и енергетиката и JOBS. Той пожела успех на кандидатите и ги увери в личната си подкрепа при реализирането на проектните идеи. Г-н Петър Киров заяви още, че ще се постарае в съвместната бъдеща работа между общинската администрация и стартиращия бизнес да бъдат изчистени административните пречки.

Иван Иванов – ръководител на БЦ – Елхово представи с въвеждащи думи проекта.           

Рени Копанданова изрази задоволството си от стартиралите и  реализирани проекти през 2005г. на територията на Област Ямбол. Тя заяви още пред бъдещите учасници, че проект 100 е най-добрия проект, защото дава пари сега и веднага.

            Основните разяснения по Проект 100 направи Теодора Христофорова. Тя съобщи, че бюджета за 2008г. по проекта е 1 800 000 лв. и увери присъстващите, че ако опитат няма да сбъркат.

Г-жа  Христофорова обобщи, че проект 100 предлага: обучение за  писане на бизнес план; безплатна консултантска помощ; безвъзмездна финансова помощ от 10 до 20 000лв. и възможност за допълнителен финансов лизинг по  JOBS.

Кандидати по проект 100 могат да са физически лица с добра бизнес идея, който да се включват лично в етапите по проекта. Те трябва да имат пряк ангажимент с разработването на бизнеса и да осигурят съфинансиране в размер на 20% от исканата сума. Самите стъпки по Проект 100 започват с кандидатстване в 2 кръга. Първият започва на 01.08. и продължава до 05.09, а вторият е от 23.09 до 10.10.2008г.  За да се кандидатства е необходимо попълване на заявка за участие и подаването и в Бизнес Център Елхово. Ако проектната идея на кандидата не бъде одобрена в първия кръг, той има възможност да кандидатства с нова във втория. Кандидатите, чиито идеи са одобрени ще минат обучителен семинар в рамките на 10 дни, а след това ще им бъде даден срок, в който да напишат своите бизнес планове. С тях се явят на национален конкурс, а спечелилите финансиране ще бъдат обявени на официална церемония в началото на 2009г.

По Проект 100 в Елхово успешно развиват бизнес 9 фирми.