Една възродена традиция – ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „Тунджа пее и танцува“

             Тече трескава подготовка за наближаващото фолклорно събитие в нашия град – фестивала „Тунджа пее и танцува”. След повече от 30 години град Елхово ще бъде отново огласен от българските  народни  песни и танци.

logo4Интересът към фестивала е изключителен. Близо 1000 души ще вземат участие.

На 27 май от 13 часа, на централен площад в Елхово ще бъде дадено началото на фестивала. Веднага след това ще стартира и конкурсната програма. Конкурсната програма ще продължи и на 28 май от 9:00. Компетентно жури ще оценява изпълненията на участниците. Награждаването на най – добрите певци, хорове, певчески групи, свирачи, танцьори и оркестри ще стане на 28 май от 19 часа на централния площад в Елхово. Веднага след това жители и гости на града ще имат възможност да се насладят на професионалистите от НУФИ „Филип Кутев”  град Котел.

Ето кои са членовете на журито и кратка информация за тях и тяхната дейност.

Цвети Радева е етномузиколог, завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, департамент – „Теория и история на музиката и специализирала фолклор“ при акад. Николай Кауфман. От 1993г. Радева е автор и водещ на фолклорни предавания по програма „Хоризонт“ – „Тъпан бие, хоро се вие“, Музикална шарения“, „Имат ли песните спиране…“.

Ташо Барулов завършва Средно музикално училище “Филип Кутев“ в гр. Котел през 1976 г. със специалност кавал. Постъпва в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив и през 1982 г. завършва със специалност „Ръководство на народни състави”. От 1992 г. е директор на Музикалното училище в гр. Котел, а от 1995 г. преподавател по солфеж, елементарна теория на музиката и хармония.  Автор е  на над 200 произведения: песни за народен хор, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения.

Мая Тодорова е възпитаник на Фолклорен ансамбъл ”Тракия” гр Пловдив. Завършила е  хореографска педагогика и режисура в АМТИИ – Пловдив. Вече 24 години съхранява и предава любовта си към българския бит и култура.