РЕШЕНИЕ № СЗ-З-ОС/ 2008 г.

          Съгласувам осъществяването на инвестиционно предложение за „Изграждане на ТИР паркинг с мотел“ в имот ¹ 076001, с площ 3,501 дка в местността „Бурово дере“, землище на с.Гранитово, общ.Елхово, обл.Ямбол

РЕШЕНИЕ ¹ СЗ-З-ОС/ 2008 г.

                за съгласуване на инвестиционно предложение

 

На основание чл. 31, ал. 7 от Закона за биологичното разнообразие и чл.2, ал.2, чл.8, т.2 и чл. 18, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ,бр.73/2007 г) и представена писмена документация от възложителя по чл.10, ал.1 от Наредбата (вх.¹ 6188/27.11.2007г)

 

РЕШИХ

 

Съгласувам осъществяването на инвестиционно предложение за „Изграждане на ТИР паркинг с мотел“ в имот ¹ 076001, с площ 3,501 дка в местността „Бурово дере“, землище на с.Гранитово, общ.Елхово, обл.Ямбол, извън границите на защитени зони по Натура 2000, за което прецених, че няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху съседни защитените зони.

с възложител; „ЕКОЮРОП“ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр.Ямбол, ул.Стара Планина ¹ 12, вх.Б, ап.36, БУЛСТАТ: 128562035 представлявно от Управителя Иван Димитров Колев.

характеристика на инвестиционното предложение; Предмет на инвестиционното предложение (ИП) е изграждане на Тир паркинг с мотел. С вх.¹ 6188/27.11.07г. в РИОСВ Стара Загора е постъпило уведомление за ИП по чл.10, ал.1, с приложени изискуемите по чл.10, ал.2 – информация и документ за платена такса съгласно Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата). Имота в който ще се реализира инвестиционното предложение (ИП) е собственост на възложителя и се намира на около 1 км южно от регулацията на с.Гранитово. Имота е с обща площ 3,501дка. с начин на трайно ползване „нива“ , от които се предвижда застроената площ да бъде максимум 20 % от площта на имота.

 

 

МОТИВИ:

 

Реализацията на инвестиционното предложение не попада на територия, включена в границите на защитени зони по Натура 2000, по чл.6, ал.1, т.1, 2, 3 и 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близко разположената защитена зона е „Сакар“ с идентификационен код ВG 0000212 за опазване на типовете природни местообитания, посочени в приложение ¹ 1 от (ЗБР) и опазване на местообитания на видовете растения и животни (без птици), посочени в приложение ¹ 2 от ЗБР;

По представените в настоящото производство, от възложителя, информация, картен материал се установява, че инвестиционното предложение е предвидено за реализация в имот с обща площ 3,501 дка, с начин на трайно ползване “нива”. Имотът граничи на север и на юг с частни нива, на запад с път ²-клас и на изток с полски път – общинска собственост, който е предвиден за използване при строителството и експлоатацията на обекта, поради което не се предвижда изграждане на нова или допълнителна инфраструктура.

Обемът на инвестиционното предложение включва изграждане на Тир паркинг с мотел, като общата площ, на която инвеститора предвижда да се извърши застрояване е около 600 м2.

Инвеститора не предвижда ползване на невъзобновими природни ресурси, нито във фазата на строителството, нито по време на експлоатацията.

Възложителя посочва като краен срок за реализацията на ИП – края на 2009 година, като реализацията на ИП ще се осъществи на два етапа.

Инвестиционото предложение, не генерира отпадъци или емисии, които при експлоатацията могат да увредят съседни местообитания или популации на защитени видове. Няма да се засегнат популации на редки и защитени видове, особено на такива с неблагоприятно природозащитно състояние. С реализирането на ИП, не се очакват значителни отрицателни последствия върху екологичната мрежа, която цели дългосрочно опазване на биологичното разнообразие.

В района на ИП, не са налице данни за предвидени за реализация и не са осъществени други инвестиционни предложения, поради което изграждането на Тир паркинг и мотел не би могло да окаже кумулативно въздействие спрямо защитените зони или техни ключови елементи.

Въз основа на характеристиките и местоположението на инвестиционното предложение, не се очаква фрагментиране на природните местообитания и местообитанията на видовете животни предмет на опазване в зоните.

Разгледаните характеристики на инвестиционното предложение: обема на предвиденото за изграждане; площта върху която ще се реализира; наличието на необходимата инфраструктура; срок през който инвеститора предвижда да извърши строителството; обстоятелствата, че няма да бъдат използвани невъзобновими природни ресурси, като и липсата на генерирани отпадъци и емисии, отнесени към разположението на най-близко разположената защитена зона, налагат обоснования извод, че „Изграждане на ТИР паркинг с мотел“ в имот ¹ 076001, с площ 3,501 дка в местността „Бурово дере“, землище на с.Гранитово, общ.Елхово, обл.Ямбол, няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху защитените зони.

 

 

 

УСЛОВИЯ:

 

С цел предотвратяване на предполагаемите неблагоприятни последствия от осъществяване на инвестиционното предложение – „обезпокояване“ на птиците през гнездовия период, строителството на обекта и на съпътстващите елементи и съоръжения, да се извършва през периода от месец август до месец февруари.

Настоящето решение не отменя задълженията на възложителя (собственика) по Закона за опазване на околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, възложителят/новият възложител трябва да уведоми РИОСВ-Стара Загора в срок до 14 дни от настъпване на изменението.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд гр. Стара Загора по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


 

                                                         ДИРЕКТОР РИОСВ : /п/

                                                                           / инж.П. Начева /