ВТОРО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ „РЕГИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ ЕЛХОВО И БОЛЯРОВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

На 09.12.2016г., от 11.00 часа в заседателната зала на общинска администрация гр. Елхово, се проведе второто Общо събрание на Регионално сдружение на общините Елхово и Болярово за управление на отпадъците.

            На общото събрание присъстваха:

Г-н Димитър Иванов-областен управител на област Ямбол

Г-н Петър Киров-кмет на община Елхово

Г-н Христо Христов-кмет на община Болярово

            Г-н Петър Киров, в качеството си на кмет на община Елхово, чиято администрация извърши организацията и координацията за провеждането на второто общо събрание, предложи заседанието да се проведе при следния дневен ред:

  1. Вземане на решение за участие на Регионалното сдружение на общините Елхово и Болярово за управление на отпадъците по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез процедура за директно  предоставяне на БФП по приоритетна ос 2 Отпадъци, а именно: „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ ,  ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г.

 

  1. Вземане на решение за определяне на ВОДЕЩА ОБЩИНА, отговорна за подаване на проектно предложение по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ по приоритетна ос 2 на ОПОС 2014-2020 г.

 

  1. Вземане на решение да се възложи изготвянето на Анализ за необходимостта от изграждането на допълнителната инфраструктура както на ниво община, така и на ниво регион и Анализ за ефективност на централизиран или децентрализиран подход за изграждане на инфраструктура за управление на отпадъците, във връзка с изискванията на Насоките за кандидатстване по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 2 Отпадъци, а именно: „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ ОП ”Околна среда” 2014-2020г.

 

  1. Вземане на решение за определяне на алтернативите при мултикритериалния анализ за изграждане на отделните съоръжения за третиране на отпадъците на територията на регионалното сдружение, необходими за постигане на целите по чл. 31, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

 

  1. Изготвяне на „Проект на Споразумение за партньорство между общините, членуващи в регионалното сдружение за определяне на отговорностите на водещата община и общините-партньори при подготовка и изпълнението на проект по Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци, на база резултатите от Анализ за необходимостта от изграждането на допълнителната инфраструктура както на ниво община, така и на ниво регион и Анализ за ефективност на централизиран или децентрализиран подход за изграждане на инфраструктура за управление на отпадъците

 

 

Взеха се следните решения:

 

 РЕШЕНИЕ №1

           

Регионално Сдружение на общините Елхово и Болярово за управление на отпадъците взема решение двете общини в партньорство да кандидатстват по Процедура за директно предоставяне на БФП по приоритетна ос 2 „Отпадъци“, а именно: „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации  и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“, ОП ”Околна среда” 2014-2020г.

 

 

РЕШЕНИЕ №2

Регионално сдружение на общините Елхово и Болярово за управление на отпадъците взема решение Община Елхова да бъде ВОДЕЩА ОБЩИНА, отговорна за подаването и изпълнението на проектно предложение по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ по приоритетна ос 2 на ОПОС 2014-2020 г., с оглед на факта, че из между членовете на сдружението, община Елхово е генерирала най-голямо количество отпадъци и Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините, членове на РСУО, е разположено на нейната територия. Община Елхово, в качеството си на Водеща община, да обяви и възложи обществена/и поръчка/и за избор на консултант за подготовка на проектното предложение, съобразно допустими дейности по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ по приоритетна ос 2 на ОПОС 2014-2020 г.

 

 

 

 

РЕШЕНИЕ №3

 

За целите на кандидатстване на общините от Регионално сдружение за управление на отпадъците по Процедура за директно предоставяне на БФП по ОП „Околна среда” 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Отпадъци“, а именно: „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ община Елхово, в качеството си на водеща община, да изготви Анализ за необходимостта от изграждането на допълнителната инфраструктура както на ниво община, така и на ниво регион и Анализ за ефективност на централизиран или децентрализиран подход за изграждане на инфраструктура за управление на отпадъците. Община Болярово се задължават да предостави на Община Елхово необходимата информация за изготвянето на анализите, съгласно Приложение № 11.1 и Приложение № 11.2 от Насоките за кандидатстване, в 7 (седем) дневен срок от писменото й изискване.

 

 

 

РЕШЕНИЕ №4

В случай че бъде доказана необходимост от допълнителна инфраструктура, поради факта, че регионалното сдружение не попада в списъка към Таблица № 4 от насоките за кандидатстване, във връзка с количествата на депонирания отпадък, при определяне на ефективността на избрания подход следва да се разгледат следните алтернативи за изготвяне на мултикритериалния анализ:

-При изграждането на допълнителна инфраструктура – инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, като част от регионалната система за управление на отпадъците, се приема като допустим вариант единствено централизиран подход, а именно: „Изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на Община Елхово, обслужваща нуждите на общините от регионалното сдружение“.

 

-При изграждане на допълнителна инфраструктура – компостиращи инсталации за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци, като част от регионалната система за управление на отпадъците, се разглеждат следните алтернативи:

1.) За централизиран подход: „Изграждане на една компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци на територията на Община Елхово, обслужваща нуждите на общините от регионалното сдружение.

 

2.) За децентрализиран подход: „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци на територията на Община Болярово, обслужваща нуждите на общините от регионалното сдружение.

 

 

 

           

РЕШЕНИЕ №5

 

            За целите на кандидатстване на общините от Регионално сдружение за управление на отпадъците по Процедура за директно предоставяне на БФП по ОП „Околна среда” 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Отпадъци“, а именно: „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ на база резултатите от Анализ за необходимостта от изграждането на допълнителната инфраструктура както на ниво община, така и на ниво регион и Анализ за ефективност на централизиран или децентрализиран подход за изграждане на инфраструктура за управление на отпадъците Водещата община следва да организира изготвянето на „Проект на Споразумение за партньорство между общините, членуващи регионалното сдружение за определяне на отговорностите на водещата община и общините-партньори при подготовка и изпълнението на проект по „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци.“ Съдържанието на проекта на Споразумението и неговото приемане следва да се подложи на гласуване на Общо събрание на Регионалното сдружение.

 

 

 

 

ПРОТОКОЛ ОТ ВТОРОТО ОБЩО СЪБРАНИЕ