ПУБЛИЧНО-ЧАСТНО ПАРТНЬОРСТВО ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА МИГ

      Работна среща за избор на представители на стопанския и нестопанския сектор за създаване на публично-частно партньорство проведоха в Елхово.


 

            Работна среща за избор на представители на стопанския и нестопанския сектор за създаване на публично-частно партньорство проведоха в Елхово.

На срещата, която се състоя в салона на читалище “Развитие” присъстваха представители на бизнеса, неправителствени организации и общинска администрация, модераторите Мария Димитрова и Георги Митев.

Кметът на община Елхово Петър Киров откри срещата и благодари на всички, които са оценили важността на срещата и уважиха поканата на общинска администрация.

            Програмата за развитие на селските райони предоставя финансови възможности  в подкрепа на бизнеса и гражданските структури за реализиране на местни инициативи. Усвояването на средствата ще става именно чрез тази МИГ, която предстои да учредим, каза г-н Киров. МИГ ще представлява една неправителствена организация, която обединява бизнеса, гражданските организации и общинска администрация в публично-частно партньорство. В резултат на поредица от срещи ще бъде изработена и Стратегия за развитие на нашия район, която ще определя мерките и приоритети, по които Вие ще може да кандидаствате с проекти, се обърна към присъстващите кмета. Амбицията ни е да усвоим възможно повече средства по Програмата за развитие на селските райони, да се подпомогне малкия и среден бизнес, да се създадат нови работни места, районът да стане привлекателен за живот и работа, подчерта г-н Киров и пожела спорна работа на форума.

По време на срещата беше предоставена подробна информация за подхода ЛИДЕР и прилагането му в България и реда и условията за разработване и подаване на подготвителни проекти по под-мярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за територии за потенциални местни инициативни групи” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013. С помощта на тази мярка ще бъде финансирано създаването на МИГ, които ще кандидатстват за финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2007 -2013 година, както и за провеждането на поредица от информационни и обучителни събития за потенциалните бенефициенти на МИГ.

Местните инициативни групи се създават съгласно Програмата за развитие на селските райони, ос 4 ЛИДЕР, за разработването и прилагането на Стратегии за местно развитие. Те включват публични, бизнес и граждански организации, действащи на дадена територия. МИГ обединява местните действащи лица около споделени идеи за развитие, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони. Стратегиите за местно развитие целят устойчиво развитие на селските райони посредством разнообразяване на икономическите дейности, опазване на природата и селските райони, развитие на висококачествени услуги, отговарящи на нуждите и очакванията на местните хора.

На работната среща бяха избрани представители на стопанския и нестопанския сектор в лицето на Иван Иванов и инж. Георги Димитров за създаване на публично-частно партньорство за подаване на Заявление за подпомагане по под-мярка 431-2, ос 4 ЛИДЕР на ПРСР „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на потенциални местни инициативни групи в селските райони”. Проектите по тази мярка са на стойност до 100 хил. евро.