МНОГАЯ ЛЕТА ЗА ВЕЛКО КЪНЕВ

      С “Благородният испанец”, поздравителни адреси и “многая лета…” в Елхово отбелязаха 60-тата годишнина на Велко Кънев.

            С “Благородният испанец”, поздравителни адреси и “многая лета…” в Елхово отбелязаха 60-тата годишнина на Велко Кънев.

            Всеизвестният и невероятно талантлив актьор Велко Кънев наскоро навърши 60 години. По този повод в Елхово гостува театрална формация “Мелпомена”с постановката “Благородният испанец” от Съмърсет Моъм, чийто режисьор е Велко Кънев.

            Актьорите от Театрална формация „Мелпомена“ подлудиха от смях елховската публика в залата на читалище “Развитие”.

Постановката е лека и неангажираща семейна комедия. Група английски туристи, на почивка в Испания, се забъркват в поредица от комични ситуации, свързани с любовта и ревността на испански благородник с гореща кръв. Съвсем в духа на Шекспировите комични недоразумения, въпросният сеньор се оказва кандидат за ръката на няколко омъжени жени, защото неговата възлюбена – вдовицата Марион, се опитва да го отпрати под предлог, че има съпруг, без да уточнява кой е той… Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните с любезно-страстна молба за ръката на жена му. Ясно е, че под „съпруга” всеки разбира „собствената си“ и в един момент испанецът се оказва поискал гора от ръце с мисълта, че се бори само за тази на истинската вдовица.

Мария Статулова и Мирослав Косев са в ролите на съпрузи с дългогодишен стаж – сър Себастиян Праудфут, ленив съдия, загрижен основно за душевното и физическото си спокойствие, и лейди Матилда Праудфут, някогашна красавица, чиято фигура по думите на мъжа й – доста се е изменила с времето. В ролята на красивата млада вдовица  се въплащава Елена Петрова, а Светлин Стоилов дебютира в ролята на благородният испанец. Още две комични двойки впечатляват с играта си – френски граф и неговата съпруга англичанка / Стефан Рядков и Светлана Бонин/ и влюбените капитан Чалфорд /Димитър Рачков/ и сестрата на Марион – Люси / първа рола на професионална сцена за Жанина Дончева/.

След постаноката бе организирано тържество по повод годишнината на Велко Кънев. Във фоайето на читалището е експонирана изложба с фотоси от филмови и театрални роли на Велко Кънев от елховска сцена до незабравимите му роли в “Бой последен”, “Матриархат”, “Да обичаш на инат”, “Мъжки времена”, “Оркестър без име”, “Бон шанс инспекторе”, “Опит за летене”, “Великденско вино”, “Опит за летене” “Даскал” и др.

С поздравителен адрес към актьора и почетен гражданин на Елхово се обърна кметът на община Елхово Петър Киров. Прекланям се пред безспорният Ви талант и умението да ни пленявате с великолепната си игра на сцена, каза г-н Киров и пожела от сърце много творчески  успехи, още много незабравими роли и спектакли, лично и семейно щастие.

Поздравителни адреси получи актьорът и от областния управител инж. Николай Пенев и кмета на община Тополовград г-жа Карачолова. От сцената го поздравиха още секретарят на читалище “Развитие” в Елхово Ничо Ничев, дългогодишната самодейка Вела Попова, артистите от “Мелпомена”. Поздрав към елховлията отправиха и ученици от родното училище на Велко Кънев – ОУ”Св. П. Хилендарски” в Елхово. Вълнуващ финал на тържеството беше изпълнението на “Многая лета” на мъжкия хор от Тополовград, подета от присъстващите в залата.

Велко Кънев развълнувано благодари на всички и сподели, че за него най-важно е, че животът му не е минал напразно и ще бъде щастлив да остане докрай на сцената.

Велко Христов  Кънев е роден на 31 юли в Елхово. Като ученик се пробва на елховска сцена. Завършва легендарния актьорски клас на Апостол Карамитев. След като завършва ВИТИЗ през 1973 година, играе в Сливенския театър, в Сатирата и от 1979г. в Народния театър. Уникалният актьор се справя с лекота с различни роли, които остават дълбоки следи в киното и театъра. Велко Кънев режисира и спектакли. Носител е на много престижни награди.