В ЕЛХОВО ПРЕДЛАГАТ УСЛУГАТА „ДОМАШЕН ПОМОЩНИК“ ПО ПРОЕКТ

           На пресконференция в Елхово представиха проект “Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора” – Дейност “Домашен помощник”. Меропирятието е част от дейностите по проекта и се проведе в открития наскоро Европейски информационен център.

            На пресконференция в Елхово представиха проект “Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора” – Дейност “Домашен помощник”. Меропирятието е част от дейностите по проекта и се проведе в открития наскоро Европейски информационен център.

            В работата на пресконференцията взеха участие зам. кмета на община Елхово Христо Христов, председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров, общински съветници, управителят на ТО на НТС Ямбол инж. Ангел Ангелов, директорът на Д”СП” в Елхово Станка Събева, партньори по проекта, представители на НПО и др.

            Пресконференцията откри зам. кмета на община Елхово Христо Христов. Подобряване качеството на живот на хората с увреждания и самотноживеещите хора е грижа на всяко цивилизовано общество. В тази посока ръководството на община Елхово използва всички възможни начини за разширяване вида и обхвата на предоставяните социални услуги.  С проекта се подпомогат хора, които се нуждаят от помощ при обслужване на ежедневните си нужди и се осигурява заетост на 15 лица, подчерта г-н Христов и пожела успешна работа на екипа.

            Целите и същността на проекта представи с мултимедийна презентация Мария Куртева – член на екипа на проекта.

            Подобряване качеството на живот на хора с увреждания и самотноживеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост, социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи е целта на проекта. Целевата група по проекта включва лица с различни видове трайни увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират социалния си живот, а също така и самотноживеещи лица, които по здравословни причини не могат да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си. Проектът предвижда потребителите на социалната услуга да заплащат потребителска такса, която се определя в зависимост от дохода на лицето и броя на часовете, през които ще бъде обслужвано.

Предоставянето на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания осигурява и заетост на безработни лица, пенсионери и работещи, които ще бъдат ангажирани като домашни помощници. Самите домашни помощници ще могат да повишат квалификацията си чрез участие в обучение за предоставяне на този вид социална услуга.

В хода на дискусията г-н Ангелов – управител на ТО на НТС Ямбол приветства усилията на община Елхово да разширява кръга на предоставяните социални услуги и подчерта, че проектът има своите ползи както за бенефициентите, така и за лицата, които ще предоставят услугата. След обучението, което е предвидено по проекта, ангажираните с услугата лица придобиват квалификация, с която са конкурентноспособни на трудовия пазар.

ТО на НТС Ямбол бе избрана от община Елхово за обучителна организация по проект „Предоставяне на социални услуги за хора с увреждания“. Петнадесет социални асистенти, които работят по проекта преминаха успешен обучителен курс и получиха удостоверения за професионално обучение.

Проектът е на стойност 60 хил. лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд 2007 – 2013 по ОП «Развитие на човешките ресурси» чрез Агенцията за социално подпомагане. Дейностите ще се реализират в периода 01.08.2008г. – 30.07.2009г.