ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ПО ПЛУВАНЕ ОСМИСЛИ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА ДЕЦАТА ОТ ЕЛХОВО


 

           Програмата „Научи се да плуваш“ е разработена в изпълнение на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България и се реализира за първи път от ДАМС през 2006г.

Програмата „Научи се да плуваш“ е разработена в изпълнение на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България и се реализира за първи път от ДАМС през 2006г. Успешното й изпълнение се дължи на обединените действия на Държавната агенция за младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, общински администрации и спортни организации за популяризиране и развитие на плувния спорт сред децата. Със спортно-развлекателни игри приключиха дейностите по програмата в гр. Елхово.

Интересът към плувния спорт се формира от неговите специфични особености, които оказват благоприятни формиращи, оздравителни и хигиенни въздействия върху организма на подрастващите. С актуализиране на Програмата, през 2008г. се даде възможност да се разшири нейния обхват в териториален и времеви аспект. С нейното реализиране в начално обучение по плуване се включиха около 7 000 деца на 60 плувни басейна в 45 населени места. Основната цел е чрез началното обучение по плуване на ученици да се подобри тяхното здраве и физическа дееспособност, да умеят децата да се предпазват от удавяне и да се създадат предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

Около 60 деца от Елхово се включиха в организираните занятия по плуване на басейна в града. Със спортно-развлекателни игри приключиха дейностите по програмата, а децата взели участие в нея получиха подаръци – спортни тениски, шапки и брошури. Началното обучение по плуване се организира за деца от втори и трети клас от училищата в града. Те посещаваха плувния басейн по предварително изготвен график. Занятията се провеждаха от учител по плуване три пъти седмично в присъствието на медицинско лице. Лятното училище по плуване се организира от Общински детски комплекс Елхово по проект по Програма „Научи се да плуваш 2008“ на ДАМС. Овладяване на подготвителни упражнения и изучаване на основните елементи на плувния стил, овладяване на цялостната координация на плувния стил, укрепване на здравето, закаляване и създаване на хигиенни навици, са сред конкретните цели на програмата.