ОСВЕТИХА КАМБАНАТА НА НОВОПОСТРОЕНАТА ЦЪРКВА „СВЕТА ТРОИЦА“

          На големия християнски празник Успение Богородично в с. Раздел осветиха камбаната на навопостроената църква “Света Троица”. Тържествената литургия отслужи отец Николай Клюнков.

           На големия християнски празник Успение Богородично в с. Раздел осветиха камбаната на навопостроената църква “Света Троица”. Тържествената литургия отслужи отец Николай Клюнков.

            Камбаната е щедър подарък от сем. Попови, които са и дарители за построяването на храма. Кметът на с. Раздел Дянка Славова благодари от сърце на спонсорите и сподели с присъстващите, че най-щедрия дарител за изграждане на православния храм е Георги Миралаев, който днес посрещат на разделска земя.           

Тържествената литургия за освещаване на камбаната отслужи отец Николай Клюнков, който е и председател на Църковното настоятелство на разделската църква.

Строежът на самия православен храм „Света Тройца” започва през 2007 година, когато Негово Високо Преосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий на първата копка вгражда осветен камък  в основите му. Този тържествен за разделци тогава момент споделят много жители и гости на селото, сред които кметовете на съседните села и спонсорите за изграждането на православния храм. В книгата на дарителите, а впоследствие и на стената на дарителите, изографисана в правиславания храм, вписват имената си: Георги Миралаев, Димитър Бичев, Йордан и Петър Къвръкови, Иван и Мария Петрови, Стоян Саваков, Георги Колев, Георги Салпаров, Георги Ангелов, Димитър Пенов, Милка и Георги Георгиеви, Мара Делчева Калина и Борислав Петкови, Филип Филипов, Митра и Катя Станчеви, Стоян Бабачев, Елена Петкова. Финансова помощ за изграждане на православния храм са оказали й фирмите “Яница” АД  – Елхово, “Арачиеви” ООД-Кирилово, Изба-Славейково.

            Два месеца преди освещаването на камбаната в новопостроената църквата „Света Тройца” в село Раздел бе отслужен  й тържествен водосвет по повод приключването на строителните дейности.