„ДОМАШНИТЕ ПОМОЩНИЦИ“ В ЕЛХОВО СЪС СЕРТИФИКАТИ

             Приключи десетдневното обучение на лицата, които ще предоставят социалната услуга „Домашен помощник“ в Елхово. Обучението е част от дейностите по проекта на община Елхово „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора“ Дейност „Домашен помощник“.

Приключи десетдневното обучение на лицата, които ще предоставят социалната услуга „Домашен помощник“ в Елхово. Обучението е част от дейностите по проекта на община Елхово „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора“ Дейност „Домашен помощник“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд 2007 – 2013 – Насърчаване на социалната икономика чрез социално включване на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора.

На тържеството присъства Ангел Ангелов управител на ТО на НТС Ямбол, Светослава Яновска – лектор, Димитър Стойков – секретар на НТС Елхово, екипа на проекта.

            Г-н Ангелов поздрави участниците в курса за придобитите знания в резултат на обучението, изрази задоволството си от съвместната работа  с община Елхово и връчи сертификатите на “домашните помощници”.

С връчване на легитимните удостоверения за завършено професионално обучение приключи една от дейностите по проекта на община Елхово.

Водеща организация по проекта е община Елхово, а партньор по проекта е Сдружение с нестопанска цел „Партньори за Европейско развитие – град Елхово“. Стойността на проекта е в размер на 60 215 лв. и ще се реализира в рамките на една година. Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост; социално включване и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи. Целевата група по проекта включва 25 лица с различни видове трайни увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират социалния си живот, а също така и самотно живеещи лица, които по здравословни причини не могат да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си.

В дейностите по проекта са ангажирани 15 души като дом. помощници, за което ще получават трудово възнаграждение. Десет дневното обучение, което приключи с окончателен тест, включваше три основни модула – „Социални услуги, предоставяни в домашна среда“, „Потребности и права на потребителите на социални услуги“ и „Грижа за възрастни и самотни тежко болни хора“.