Нов модерен 16- срезов скенер за прецизни медицински изследвания е въведен в експлоатация в МБАЛ,, Свети Иван Рислки‘‘ град Елхово

Многопрофилна болница за активно лечение ,,Свети Иван Рилски ‘‘ се сдоби с последно поколение компютърен томограф (скенер) ,,Revolucion ACT‘‘, на водещия производител на медицинска техника ,,General Electric‘‘. Скенерът е на стойност 395 000 лева. Закупуването и доставката му е благодарение на осигуреното цялостно финансиране от Община Елхово. Уредът е произведен октомври 2018 година, а  през ноември 2018 година е доставен в болницата.

,,Revolucion ACT‘‘  е  снабден с отличен софтуер и хардуер, които намаляват лъчението, поемано от пациентите с над 40% от досегашните средни норми. Това дава възможност на специалистите, да правят още по- прецизна, детайлна и качествена диагностика при намалено време за сканиране и максимален комфорт на пациента.

Отделението по Образна диагностика имаше спешна нужда от подмяна на томографа,  тъй като предишният е от 1984 година. Затруднявал е много екипа, като е работил бавно и не е подлежал на ремонт. Персоналът на отделението вече е преминал специален курс за повишаване на квалификацията с новата апаратура.  

Новият скенер е най- модерният в областта и с него ще се обслужват както болнични, така и амбулаторни пациенти от здравната каса или срещу достъпно заплащане.

За пациентите по здравна каса е нужно насочване от  личния лекар към  специалист по даденото направление. След преценка на специалиста се издава направление за високо специализираното изследване-  компютърна томография.

Управителят г-н Димитър Помаков, началникът на отделението д-р Константин Станилов, както и целият екип на МБАЛ,,Свети Иван Рилски‘‘  изразиха признателността си към общинското ръководство, че ще имат възможността да обогатят професионалния си опит и да работят със 16- срезов скенер, който предоставя много по- прецизна и високоскоростна диагностика от предишния 1- срезов.

Кмета на община Елхово г-н Петър Киров, Общински съвет и цялата общинска администрация са удовлетворени, че една обща цел на екипа е постигната. Община Елхово ще се стреми и за в бъдеще да се закупува иновативна медицинска технология в помощ на хората. Здравеопазването е един от основните приоритети за общината.