,,Дефиле на младото вино‘‘ в град Елхово

На 14.02 честваме Денят на лозаря – Трифон Зарезан. Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Според българския обичай, на този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Февруари е месецът на любовта и виното. Но не поотделно, както много хора смятат, а в комбинация. Защото доброто вино се прави с любов.

Община Елхово и  ,,Читалище развитие-1983‘‘ град Елхово за поредна година  организираха конкурс за най – добро домашно вино под надслов  ,,Дефиле на младото вино ‘‘  от реколта  2018г.  Конкурсът се проведе в  местността „Лозята”, край беседката „Ловен кът”  .  Празничната проява уважиха г-н Николай Тончев – председател на ОБС Елхово и г-н Петър Киров – кмет на община Елхово. На събитието присъстваха много майстори винари и гости.

 Ритуалното зарязване на лозята извърши г-н Петър Киров. По традиция подрязаната лоза беше напоена с червено вино. Кметът на общината отправи пожелание към всички присъстващи годината да е плодородна , бъчвите да са пълни, а стопаните да са живи и здрави.

 Жури в състав Димчо Костов,  Атанас  Попов и Стефан Желязков  извършиха дегустация на всички бели и червени вина, и отличиха по три от най – добрите напитки в двете категории.  Общо 21 производителя от региона представиха майсторството си . Броят на винарите расте с всяко издание на празника.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са :

Първо място – г-н  Янчо Атанасов Атанасов

Второ място – г-н Димитър Минчев  Минчев

Трето място – г-н Веселин Пеев Стоянов

 

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са както следва:

Първо място – г-н  Илчо Иванов Стойнов

Второ място – г-н  Георги  Колев Карагьозов

Трето място – г-н Янчо Атанасов Атанасов

 

Г-н Петър Киров връчи на отличените плакети и грамоти.

За доброто празнично настроение на присъстващите допринесоха традиционните звуци на гайда и тъпан.