Община Елхово организира благотворителен базар „Баба Марта бързала и мартенички вързала”

По повод предстоящия 1- ви март, свързан с Баба Марта и обичая за закичване с мартеници Община Елхово  организира превърналия се в традиция благотворителен базар на мартеницата, под надслов „Баба Марта бързала и мартенички вързала”. Базарът ще се проведе на 27.02. 2019г. от 11.00 часа на централния площад в град Елхово.

Свои изделия ще представят    ДГ,,Надежда“, ДГ ,,Невен“ , ОУ ,,Св. Св.Кирил и Методий“, ОУ ,,Св.П.Хилендарски“, ПУИ ,,Н.Й.Вапцаров“, ЦСРИ ,,Св.Марина“,  ЦНСТ „Къща като вкъщи“, ЦНСТ ,,Къща за нашите деца“ , НЧ ,,Развитие-1893″ гр. Елхово и Защитено жилище.

Красивите мартеници и сувенири ще се предлагат на скромни цени. Целта е повече хора да могат да зарадват своите близки, роднини и приятели, и със събраните средства да се закупят материали за училищата, детските градини и институциите. Мартеницата е много повече от сплетени бял и червен конец. Тя е талисман, в който всеки творец е представил собственото си виждане за здраве и просперитет.

В денят на един от най-хубавите български празници 01 март ,по централната пешеходна зона , Баба Марта лично ще раздава мартенички на малки и големи жители и гости на града.   Заедно с традиционния български символ на пролетта те ще получат и пожелание за здраве и дълголетие.

Мартениците се изработват специално за 1 март, когато според народните поверия започва новата стопанска година. Те се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40 мъченици, или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Във времето на бурна революция в информационните и комуникационни технологии, в един все по-глобализиращ се свят, българската мартеница съхранява красивото послание за дарената доброта.