КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО Г-Н ПЕТЪР КИРОВ ПОДПИСА ДВА ДОГОВОРА ЗА ПОВИШАВАНЕ ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ (РСПБЗН) ЕЛХОВО“ И РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ “ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ”- ЕЛХОВО

На 26.02.2019 г. г-н Петър Киров подписа два договора за безвъзмездна финансова помощ по процедура  Енергийна ефективност в периферните райони – 2  на  Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 .

Предстои община да проведе процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и стартиране на строителството.

Част от специфичните цели на проекта са:

– Осигуряване на по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие;

– Подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите, в гр. Елхово;

– Запазване на традиционните функции на малките градове – опорни центрове, свързани с предлагане на обществени услуги, не само за местното население, но също и за населението на околните периферни райони.

BG16RFOP001-2.002-0011 „Повишаване на енергийната ефективност на сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) Елхово“  

Основната сграда на  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“е завършена и въведена в експлоатация през 1958 година, като в последствие към основната сграда са изградени два гаража, единият от които е изпълнен монолитно, а другият е от сглобяема стоманобетонна конструкция, с ограждане и покритие от панели. Във функционално отношение, представлява масивна двуетажна административна сграда и два гаража за противопожарна техника.

Изпълнението на заложените в проектното предложение дейности в aдминистративната сграда ще допринесат за достигане клас на енергопотребление „В“. Предвидените по проекта енергоспестяващи мерки и задължителните мерки от обследването на техническите характеристики ще се изпълняват въз основа на направените обследвания за административната сграда.

BG16RFOP001-2.002-0010 Повишаване на енергийна ефективност на сградата на Регионална дирекция “Гранична полиция”- Елхово

В проектното предложение са включени два обекта – aдминистративна сграда и сграда с помещения за настаняване на задържани лица (ПНЗЛ) и складове. През 1959 г. е построена  сграда с ПНЗЛ и складове, a oсновната административна сграда е въведена в експлоатация от 1978 г. Сградите включени, в проектното предложение се намират на ул. „Морава“ № 1.

Изпълнението на заложените в проектното предложение дейности в aдминистративната сграда ще допринесат за достигане клас на енергопотребление „А“, като сградата ПНЗЛ и складовете ще допринесат за достигане клас на енергопотребление „В“. Предвидените по проекта енергоспестяващи мерки и задължителните мерки от обследването на техническите характеристики ще се изпълняват въз основа на направените обследвания по съответните сгради.

В резултат от изпълнението на проектите, ще бъдат намалени разходите за електроенергия, което ще доведе до освобождаване на ресурси, които да бъдат пренасочени за други дейности и ще стимулират хората да останат да живеят в малките населени места.

Реализацията на настоящите проекти ще подкрепи Община Елхово в нейната целенасочена политика към подобряване на жизнения стандарт и условията на живот на местното население.

Срокът за изпълнение е 24 месеца от сключване на договорите.