ЕЛХОВСКИ ТУРИСТИ ОПОЗНАВАТ РИЛА ПЛАНИНА

         Тридневен поход в Рила планина осъществи група от 50 туристи от Елхово. Туристическата проява е посветена на Деня на независимостта на България – 22 септември.

             Тридневен поход в Рила планина осъществи група от 50 туристи от Елхово. Туристическата проява е посветена на Деня на независимостта на България – 22 септември.

            В рамките на трите дни групата не само опозна Мальовишкия дял на Рила планина, но и не пропусна да посети историческите забележителности по маршрута.

            Първият ден премина в пътуване и настаняване в х. Гергиница. Разбира се групата не пропусна да се разходи из Стария Пловдив.

Старият Пловдив е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, живописни калдъръмени улици. х. Гергиница е разположена близо до гр. Долна Баня в местността Гергиница на 820м. надморска височина.

            През втория ден групата осъществи двучасов преход до х. Мальовица и посети Централната планинска школа. Туристите от 8 годишна до пенсионна възраст бяха пленени от красотата на Рила планина.

х. Мальовица се намира в национален парк Рила на 1950 м н.в. Маршрутът към хижата минава покрай долината на р. Мальовица, обстоятелство което внася допълнителни емоции. Рила e най-големият национален парк в България. Той е един от най-ценните и най-големи защитени територии в Европа. Паркът и четирите резервата в него са в Списъка на представителните защитени територии на ООН. Паркът включва безлесните части по билото на планината и част от горските иглолистни комплекси под него, в четирите главни дяла на планината: източен, среден, югозападен и североизточен. Той обхваща около 30 % от целия планински масив.

Мальовица е символ на българския алпинизъм и планинарство и естествена база за алпийски спортове. Заедно с величествения връх Мальовица, в района се издигат още дузина алпийски върхове, които превръщат Мальовишкия поддял в най-предпочитания обект за високопланинско скално катерене в България. Най-високите алпийски стени и най-трудните скални турове са именно тук. През 50-те години е организирано единственото по рода си на Балканския полуостров и едно от малкото в Източна Европа училище за подготовка на квалифицирани кадри за планинарските спортове – алпинисти, инструктори по алпинизъм, инструктори по туризъм, планински водачи, инструктори по ски-туризъм, ски-учители и др. Известно е като Централна планинска школа Мальовица (отскоро се нарича Учебен център Мальовица “Христо Проданов” по името на първия българин, стъпил на връх Еверест).

Групата посети гр. Самоков и курортния комплекс Боровец. Боровец е най-старият зимен курорт в България, чиято история датира от 1896 г.  Днес Боровец е най-големият български ски център по дължина и капацитет на ски пистите и съоръженията.

На път за Елхово, туристите разгледаха  трикамерния долмен в землището на с. Хлябово.