В ЕЛХОВО ЧЕСТВАТ 100 ГОДИШНИНАТА ОТ ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

С тържествена церемония по поднасяне на венци и празнична програма в Елхово бе отбелязана 100 годишнината от обявяването на независимостта на България.

С тържествена церемония по поднасяне на венци и празнична програма в Елхово бе отбелязана 100 годишнината от обявяването на независимостта на България.

„В нашата история има много дати, уважението към които се предава от поколение на поколение вече десетилетия. Такъв е и днешният ден.“ С тези думи водещата на празничната програма г-жа Кърева приветства с добре дошли присъстващите на тържественото отбелязване на 100-годишната от обявяването на независимостта на Р България.

Слово по случай Деня на независимостта отправи кмета на община Елхово Петър Киров. „Денят 22 септември  е заел място в нашата история като Ден на независимостта. На този ден преди 100 години в Търновската църква „Св. Четиридесет мъченици“ е провъзгласен Манифест към българския народ подписан от Негово Величество Фердинанд ² и българското правителство. С него се анулират всички неизгодни клаузи от Берлинския договор, според който по-голяма част от железните ни пътища остават собственост на Турция. Бъдещето на България изисква от политиците ни да полагат непрекъснати усилия, да проявяват мъдрост, зрелост и отговорност за да намерят достойното ни място в голямото Европейско семейство. Политическият акт от 1908 година е естествен завършек на продължителен период на българските борби за освобождението и обединението на българската нация в единна, независима държава. Днес честването на Деня на независимостта е стимул за нашето национално самочувствие, повод да се гордеем с историята си. Днес ние се прекланяме пред патриотизма на всички българи дали живота си и постигнали националния идеал – Независима България, каза г-н Киров и призова заедно да осъзнаем старата мъдрост, че ако пазим поуките от миналото ще се чувстваме по сигурни и силни да се справим с предизвикателствата, гледайки напред в бъдещето.“

С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта, подвига и саможертвата на тeзи, които с дух, мисъл и дело извоюваха независимостта на родината ни. Венци в знак на признателност бяха поднесени от ОбС Елхово, кмета на общината, РГС Елхово, ОбС на БСП, общинското ръководство на НДСВ, общинският координационен съвет на СДС, общински комитет на ВМРО, общинските ръководства на ЗНС, ПП ГЕРБ, БЗНС „Ал. Стамболийски”, ПП „Социалдемократи”, ПП „Зелена България”, Сдружение „Детски и младежки парламент”, ОбС на ветераните от войните и от БАС, ОбС на СОСЗР, градски клуб на пенсионера, Г „Св. Климент Охридски”, ПГ „Стефан Караджа”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Празничното честване на Деня на независимостта продължи с програма пред църкавата “Св. Димитър”. Децата от ОДЗ „Невен“ и ЦДГ „Надежда“ зарадваха жители и гости на Елхово с изпълнение на хумористични и развлекателни песни и танци. Радостните гласчета на талантливите елховски деца огласяха централната градска част и предизвикаха настроение в празничния ден.