Фолклорният фестивал „Тунджа пее и танцува 2019“ премина при изключителен интерес

В продължение на два дни – 31 май и 1 юни, в Елхово се проведе четвъртото издание на фестивала „Тунджа пее и танцува 2019“, под почетния патронаж на кмета на община Елхово г-н Петър Киров.

Невероятно трудно е  да се опишат  с думи изключителната емоция и вдъхновяващото усещане, които предизвиква фолклорният ни фестивал.  Една отколешна легенда възкръсна преди четири години за нов живот, един символ засия с нова светлина и легендарният фолклорен фестивал се прероди в голям Събор на народното творчество. Този голям празник събира все повече и повече участници от различни краища на България, които сътворяват зрелищен спектакъл, примесен с магията на нашенския фолклор, изправящ на крака публиката. Тази година над 1 100 участника, любители на песенното и танцово изкуство, много колективи и още десетки индивидуални певци и музиканти се изявиха на сцената в двата фестивални дни. Талантът на малки и големи беше оценяван от жури в състав: председател – Ташо Барулов – автор на над 200 произведения:песни за народен хор, оркестрови пиеси, камерни и музикално – сценични произведения, диригент и преподавател; Тодор Кожухаров – емблематична фигура на националната ни музикална култура, всеизвестен певец, предан към тракийския песенен стил; Мая Тодорова –хореограф и  възпитаник на ФА „Тракия“ гр. Пловдив със специалност хореографска педагогика и режисура.

Мисията на фолклорния ни фестивал е съхраняване на българските песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура, популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа и фолклорните области – Странджа и Тракия. Фолклорът е магия, която пази българското вече хилядолетия, Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем звука на гайда. Тази магия не може да бъде описана – тя трябва да се види, усети и преживее. Затова и волята та Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ да организират година след година, неуморно, търпеливо и с огромно желание и ентусиазъм този празник заслужава признателност.

Официални гости във втория  фестивален ден бяха областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, г- н Атанас Киров – кмет на община Стралджа , общественици, жители и гости на града ни.

В края на конкурсната програма на  „Тунджа пее и танцува“ гостува ансамбълът за народни песни и танци град Сливен. Със своите професионални изпълнения певци, танцьори и свирачи си заслужиха бурните аплодисменти за всяко едно изпълнение.

Финалът на големия празник на фолклора бе награждаването на отличените участници в четвъртото издание на „Тунджа пее и танцува 2019“. Всички участници получиха грамоти , а отличените и парични награди осигурени от Община Елхово.

Големите награди на кмета на община Елхово спечелиха ТС „Цветница“ и ТК „Веселие“.

ПРОТОКОЛ С НАГРАДЕНИ „ТУНДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА” 31 май – 1 юни 2019 г. гр.Елхово