ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕТО НА ОДОБРЕНИТЕ КАНДИДАТИ ПО ПРОЕКТ 100

На 19 септември стана ясно кои са одобрените бизнес идеи за участие в Проект 100. След подробно разглеждане и оценка на общо 104 подадени заявки Комисията за допускане до участие в Проекта одобри 47 бизнес идеи.


 

На 19 септември стана ясно кои са одобрените бизнес идеи за участие в Проект 100. След подробно разглеждане и оценка на общо 104 подадени заявки Комисията за допускане до участие в Проекта одобри 47 бизнес идеи.

Кандидатите на одобрените 40 бизнес идеи започват обучение, а четирима се допускат директно до разработването на бизнес план, тъй като са преминали обучение през 2005 година, трима остават като резерви. 57 от подадените заявления се отхвърлят по технически причини или съгласно критериите за оценка като недопустими или нежизнеспособни идеи. Обучението на кандидатите с одобрени бизнес идеи започва на 24 септември и ще продължи до 2 октомври и включва два модула: Бизнес планиране и Маркетинг чрез Интернет. На 13 септември ще бъдат връчени официално сертификатите, след което кандидатите ще имат възможност да разработят бизнес план. По предварителния график оценката на проектите ще бъде през ноември – декември, а официалното обявяване на резултатите в началото на месец януари 2009 г.

„Създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми“ или така нареченият Проект 100 на Министерството на икономиката и енергетиката ще осигури безвъзмездна финансова помощ от 10 000 до 20 000 лв. на хора с перспективни идеи за бизнес. Инициативата се осъществява с подкрепата на ПРООН. Общият бюджет на проекта за периода 2004 – 2008 г. е в размер на 6,4 млн.лв. За Ямболска област Проект 100 се изпълнява от БЦ Елхово. Проектът предоставя цялостна подкрепа за стартиращи предприемачи чрез: интензивно обучение преди започване на бизнеса, съдействие за разработването на реалистичен бизнес план, безвъзмездна финансова помощ за най-добрите бизнес планове, одобрени след участие в национален конкурс, професионална помощ от бизнес центровете през целия процес преди и след усвояване на безвъзмездното финансиране, достъп до схемата за финансов лизинг на JOBS за закупуване на машини и оборудване за новия бизнес. В националния конкурс няма регионални квоти за брой участници или обем средства, които да бъдат усвоени.