ОБЩЕСТВЕНИТЕ ВЪЗПИТАТЕЛИ ЗАПОЧВАТ АКТИВНА ДЕЙНОСТ

           Обществените възпитатели, определени с решение на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към община Елхово започват активна дейност през м. октомври.

             Обществените възпитатели, определени с решение на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към община Елхово започват активна дейност през м. октомври. Комисията е определила 5 възпитатели да оказват възпитателен надзор върху малолетни и непълнолетни лица от общината. Предложенията за тази мярка спрямо децата постъпват от инспектора на детска педагогическа стая, училищните комисии за превенция на противообществените прояви на ученици и от наложената възпитателна мярка – поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател.

            За първите осем месеца на 2008г. в местната комисия в Елхово са разгледани 16 възпитателни дела като са наложени 20 възпитателни мерки спрямо 20 лица – 2 малолетни и 18 непълнолетни. В местната комисия са получени 22 преписки на Районна прокуратура гр. Елхово, 3 на РП гр. Ямбол и 2 на РПУ гр. Ямбол за налагане на възпитателна мярка по ЗБППМН. Образувани са 19 възпитателни дела, с постановено решение са 16 от тях.  Три дела предстои да бъдат разгледани през м. октомври. Няма обжалвани пред съда възпитателни мерки по ЗБППМН. Контролът по изпълнение на наложените възпитателни мерки се осъществява от секретаря на местната комисия, инспектора на ДПС, кметовете на кметства.

            Освен разглеждане на възпитателни дела, важно място в дейността на местната комисия е работата на Центъра за социална превенция и консултиране. Консултативната дейност на Центъра върви по график за консултиране на деца с девиантно поведение, деца с проблеми в общуването, деца в риск, работа с родители. Даването на консултации по проблемите на детската престъпност, правата на детето и нормативната им уредба е ежедневна работа на центъра.