14 февруари събра майстори, познавачи и любители на виното край Елхово

На 14 февруари честваме Денят на лозаря – Трифон Зарезан. Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Според българския обичай, на този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Февруари е месецът на любовта и виното. Но не поотделно, както много хора смятат, а в комбинация. Защото доброто вино се прави с любов.

Община Елхово и „Читалище развитие-1983“ град Елхово за поредна година организираха конкурс за най – добро домашно вино под надслов „Дефиле на младото вино“ от реколта 2019г. Конкурсът се проведе в местността „Лозята”, край беседката „Ловен кът”. Празничната проява бе уважена от г-н Николай Тончев – председател на ОбС Елхово. На събитието присъстваха много майстори винари и гости.

Ритуалното зарязване на лозята извърши г-н Николай Тончев. По традиция подрязаната лоза беше напоена с червено вино.

Жури в състав Димчо Костов и Атанас Попов извършиха дегустация на всички бели и червени вина, и отличиха по три от най – добрите напитки в двете категории. Общо 15 производителя от региона представиха майсторството си. Броят на винарите расте с всяко издание на празника.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са :
Първо място – Паско Пасков
Второ място – Георги Карагьозов
Трето място – Иван Зотов

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са както следва:
Първо място – Илчо Стойнов
Второ място – Мирослав Михайлов
Трето място – Светла Марчева

Г-н Николай Тончев връчи на отличените стилни плакети и грамоти. За доброто празнично настроение на присъстващите допринесоха традиционните звуци на гайда и тъпан.