Община Елхово с базар на мартеници „Да сме живи, здрави и засмени с мартенички бели и червени“

По повод предстоящия  1- ви март, свързан с Баба Марта и обичая за закичване с мартеници Община Елхово организира превърналия се в традиция благотворителен базар на мартеницата, под надслов „Да сме живи, здрави и засмени с мартенички бели и червени ”. Базарът ще се проведе на 22.02.2020г. от 10.30 часа на ул. „Търговска“ – централна част до църковния храм „Св. Димитър“.

На мероприятието свои изделия ще представят  ДГ,,Надежда“, ДГ ,,Невен“ , ОУ ,,Св. Св.Кирил и Методий“, ОУ ,,Св.П.Хилендарски“, ЦОП ,,Н.Й.Вапцаров“, ЦСРИ ,,Св.Марина“,  ЦНСТ „Къща като вкъщи“, ЦНСТ ,,Къща за нашите деца“ и Защитено жилище.

Благотворителният базар има за цел да съхрани българските традиции, да стимулира творческата енергия на участниците за създаване на произведения от областта на българското народно творчество.

Мартениците се изработват специално за 1 март, когато според народните поверия идва края на зимата и започва новата стопанска година. Те се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40 мъченици или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Съботния ден в Елхово ще е наситен и пъстър – от 11.00 часа на Централен площад за десета поредна година ще се проведе традиционният кукерски празник на Община Елхово.

В организацията  на събитието се включват  НЧ „Развитие – 1893“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Елхово /МКБППМН/ под надслов „Да прогоним злото“.