РЕШЕНИЕ N СЗ-37-ПР/2012 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда

На основание чл. 81, ал. 1, т. 2 и чл. 93, ал. 1, т. 1, ал. 3 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, чл. 7, ал. 1 и чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) чл. 31 ал. 4 и ал. 6 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), чл. 2 ал. 1, т. 1, чл. 8, ал. 1, т. 2, чл. 40 ал. 3 и ал. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС) и представената писмена документация от възложителя по Приложение N 2 към чл. 6 от Наредбата за ОВОС, по чл. 10, ал. 1 и 2 от Наредбата за ОС представено становище от Регионална здравна инспекция гр. Ямбол.

РЕШИХ

 

да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за и оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони за

инвестиционно предложение Изграждане на оранжериен комплекс със система за капково напояване, в поземлен имот N 013380, землището на с. Кирилово, общ. Елхово което няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони. с възложител „ Яница Енерджи“ ООД, гр. Елхово, ул. „Странджа“ ¹ 20

МОТИВИ:

 

I. Характеристики на предлаганото строителство, дейности и технологии: обем, производителност, мащабност, взаимовръзка,и кумулиране с други предложения, ползване на природни ресурси, генерирани отпадъци, замърсяване и дискомфорт на околната среда, както и риск от инциденти:

 

• Инвестиционното предложение предвижда изграждане строителство на оранжериен комплекс и система за капково напояване, с оглед целогодишно биопроизводство, в имот N 013380, землище с. Кирилово, община Елхово. Предвижда се изграждането на два оранжерийни блока(включително и разсадно отделение) с приблизителна площ 2 x 5 200 кв.м.,административно-битов сектор с разгъната застроена площ около 200 кв.м., склад, експедиция и пропусквателен пукт. Предвидената дейност попада в Приложение N 2, т. 1 – Селско, горско и водно стопанство, буква „в“ – мелиоративни дейности в селското стопанство, включително напояване и пресушаване на земи, за която, на основание чл.93, ал.1, т.1 от ЗООС, следва да бъде извършена преценка на необходимостта от извършване на ОВОС.

 

  • Инвестиционното предложение ще се реализира в имот N 013380 в землището на с. Кирилово, общ. Елхово с площ 18,402 дка. Капковото напояване представлява система от тръби за бавно и продължително напояване. Времетраенето на поливките, както и периода на и броевете на тяхната повторяемост са в пряка зависимост от атмосферните условия на района по време на вегитация. Основен показател е поддържането на 70-80 % пределна полска влажност. Предвидената поливна система ще осигурява на всяко растение необходимото количество вода на час. Захранването на обекта с вода ще се извърши от водопроводна мрежа, чрез доставяне на вода в цистерни и подписване на предварителен договор с ВиК дружеството. Отпадните битови води ще се пречистват в локално пречиствателно съоръжение или изгребна яма в зависимост от финансовата обосновка на фаза работен проект. Предвидено е автономно електрифициране на обекта, чрез монтаж на фотоволтаични панели по покривните конструкции на оранжериите. В тази връзка е направен извод, че обема и мащабността на инвестиционното предложение са малки и реализацията му ще окаже незначително въздействие върху околната среда.
  • Разглежданата площадка предвидена за реализация на инвестиционното предложение няма връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности. В РИОСВ Стара Загора не са постъпвали инвестиционни предложения за разглеждания район. Всичко това изключва възможността от увеличаване на въздействието на инвестиционното предложение върху околната среда или т.нар. кумулиране с други предложения. Въз основа на информацията по Приложение ¹ 2 към чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, изграждането на системата за капково напояване няма да доведе до генериране на отпадъци, поради което и не се предвиждат начини за тяхното третиране.
  • Инвестиционното предложение предвижда изграждане на оранжериен комплекс със система за капково напояване в имот N 013280 в землището на с. Кирилово, общ. Елхово. Технологията за напояване предвижда полагането на поливни тръбопроводи, с вградени капкообразуватели, които доставят водата във вид на капки в кореновата система на растенията. При така описаната дейност, не се очаква замърсяване и дискомфорт на околната среда.
  • За реализацията на инвестиционното предложение са предвидени за използване съществуващите полски пътища за достъп до селскостопанските земи в района.

 

II. Местоположение, в това число чувствителност на средата, съществуващото ползване на земята, относителното наличие на подходящи територии, качеството и регенеративната способност на природните ресурси в района:

 

•      Според представената информация инвестиционното предложение се предвижда да бъде реализирано в имот N 013380 в землището на с. Кирилово, общ. Елхово. Общата площ на имотите е 18,402 дка с начин на трайно ползване „Нива“.

 

III.  Способността за асимилация на екосистемата в естествената околна среда:

  • Въз основа на постъпила в РИОСВ Стара Загора информация за преценяване необходимостта от извършване на ОВОС за изграждане на оранжериен комплекс със система за капково напояване в имот N 013380 в землището на с. Кирилово, общ. Елхово, е установено, че площадката предвидена за реализация на инвестиционното предложение е разположена извън защитени зони по Натура 2000. Най-близко разположената защитена зона е „Река Тунджа 2″ с код BG0000195 за опазване на природните местообитания и отстои на около 1 км от имота.
  • Инвестиционното предложение няма връзка с други такива и не води до значителни кумулативни въздействия. С реализирането на инвестиционното предложение, не се очакват значителни отрицателни въздействия върху екологичната мрежа, която цели дългосрочно опазване на биологичното разнообразие. Няма да се засегнат ключови елементи предмет на опазване в защитената зона. Всичко това води до извода, че екосистемите в естествената околна среда на защитените със закон територии и местообитания, планинските и гористите местности, районите в които нормите за качеството на околната среда са нарушени, силно урбанизираните територии, защитените територии на единични и групови паметници на културата, определени по реда на Закона за паметниците на културата и музеите, териториите и/или зоните и обектите със специфичен санитарен статут или подлежащи на здравна защита няма да бъдат засегнати и екосистемата ще асимилира реализираното инвестиционно предложение.

 

IV. Характеристиките на потенциалните въздействия – териториален обхват, засегнато население, включително трансгранични въздействия, същност, големина, комплексност, вероятност, продължителност, честота и обратимост:

  • Инвестиционното предложение създаване на изграждане на оранжериен комплекс система за капково напояване в имот N 013380 в землището на с. Кирилово, общ. Елхово спрямо разгледаните по-горе характеристики, няма да доведе до емитиране на вредни вещества в атмосферния въздух, поради липса на дейност свързана с отделяне на емисии; няма да наруши съществуващото земеползване, тъй като не се променя начина на трайно ползване на имота; дейността не е свързана с отделяне на отпадъчни води; няма да доведе до отрицателни въздействия върху почвата и земните недра; разгледаната дейност не генерира отпадъци. Въз основа на изложеното следва, че ИП е с локален обхват, в границите на посочените имоти и същото не може да окаже отрицателно въздействие върху хората и тяхното здраве, още повече, че имотите предвидени за дейността са разположени извън регулационните граници на с. Крушаре.
  • Тъй като ИП се намира далече от границите на страната и не е свързано с вредни въздействия, е изключена възможността, дейността да предизвика трансгранични въздействия.
  • Потенциалните въздействия, при реализация на инвестиционното предложение, могат да бъдат охарактеризирани като:

преки върху площадката предвидена за дейността;

временни и краткотрайни, по време на изграждането на системата за капково напояване; реализацията на инвестиционното предложение не създава условия  за промяна в количествения и качествения състав на водите в района, тъй като капковото напояване предполага най-икономичното ползване на водите;

използването на добри селскостопански практики ще окаже незначително въздействие върху земеделските земи.

Съгласно становище на РЗИ гр. Ямбол с изх. N АК-05-1147/09.05.2012гпри реализацията на инвестиционното предложение не се очаква риск за човешкото здраве.

 

V. Обществен интерес към предложението за строителство, дейности или технологии:

 

• Възложителят, съгласно чл. 95, ал.1 от ЗООС е уведомил за инвестиционното намерение Община Елхово, Кметството на с. Кирилово и засегнатото население. Към инвестиционното предложение не е проявен обществен интерес.

 

Настоящото решение не отменя задълженията на възложителя по Закона за опазване на околната среда и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на инвестиционното предложение, на възложителя или на някои от обстоятелствата, при които е било издадено настоящето решение, възложителят/новият възложител трябва да уведоми РИОСВ, гр. Стара Загора, до 14 дни от настъпването им.

Решението може да бъде обжалвано по реда на Административно – процесуалния кодекс пред Министъра околната среда и водите или пред Административен съд – Стара Загора в четиринадесет дневен срок от предоставянето му.

ИНЖ. ПЕНКА НАЧЕВА

Директор на РИОСВ – Стара Загора

 

Дата: 01.06.2012 г.