ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ В ЕЛХОВО

        Научна конференция “Етнографски, археологически и исторически изследвания  за Долна Тунджа, между Странджа и Сакар” проведоха в Елхово. Конференцията е организирана от Специализиран етнографски музей по повод 50 годишния юбилей на културната институция. 18 специалисти представиха свои изследвания за района.

         Научна конференция “Етнографски, археологически и исторически изследвания  за Долна Тунджа, между Странджа и Сакар” проведоха в Елхово. Конференцията е организирана от Специализиран етнографски музей по повод 50 годишния юбилей на културната институция. 18 специалисти представиха свои изследвания за района.

            Христо Христов – директор на музея представи участниците в четенията и целите на конференцията – популяризиране пред широката елховска общественост на резултатите от интердисциплинарните изследвания за района.

            Конференцията откри кметът на община Елхово Петър Киров. Днес ние се гордеем музея, създаден преди 50 години от Иван Желязков, с експозицията, която предизвиква интереса на посетителите, с богатия музеен фонд, който наброява над 22 000 експоната, с научния, документален и фотоархив, сподели г-н Киров и  поздрави амбициозния екип на музея за активната дейност, която развива за популяризиране на богатото наследство на нашия край. Кметът подчерта още, че  подкрепя идеята и ще продължи да оказва съдействие за да се промени профила на музея от Специализиран етнографски в Етнографско-археологически музей  и увери присъстващите, че в Елхово  има  и капацитет и възможности за съхраняване на експонатите от археологическите разкопки в района.

            Научните четения ръководи д-р Невена Даскалова – Желязкова, бивш директор на елховския музей. Тя запозна аудиторията с изследванията  за миграционните процеси в селищата по Долна Тунджа Х²Х – началото на ХХ век.

            Пред музейните специалисти и всички гости на конференцията беше представен специално заснетия за юбилея филм “50 години Етнографски музей – Елхово”. Повече от година над филма работят Нонка Обрешкова – ст. ас. в ЮЗУ “Неофит Рилски” и екипа на Етнографския мезей. Във филма по оригинален начин е представена историята на музея, експозицията, обичаите в Елховско, и последните археологически открития.

            Птиците във везбената  орнаментика на женски ризи от сливенските села в района на р. Тунджа представи Димка Илиева от Исторически музей – Сливен. За Долна тунджа през ранно-бронзовата епоха говори доц. д-р Красимир Лещаков от СУ” Св. Климент Охридски”.  Д-р Даниела Агре от НАИМ – БАН разказа за тракийската култура в Елховско и за впечатляващите археологически разкрития на нейния екип. За обичаят “Джамало” в село Маломирово, за последните открития на долмени в Елховско, за камиларството в Тополовградско чуха още присъстващите. Веселин Игнатов от ИМ – Нова Загора представи античната кола в Тракия на примера на откритата през лятото колесница край с. Борисово. С доклади участваха още добрина Берова от ИМ – Ямбол, Владо Демирев от ИМ- Сливен, Красимир Велков –ИМ – Нова Загора, Мария Иванова от ИМ – Ямбол, д-р Стефан Пейков от Програмно-координационен център за научни изследвания “Екопан” – М. Търново и специалистите от Етнографски музей Елхово Димитрийка Стоянова, Христо Христов и Добринка Костова.