ОДОБРИХА ПРЕДИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПО ПЪТ I – 7


 

         Общинският експертен съвет по устройство на територията на община Елхово прие задание за проектиране на ПУП на обслужващи и производствени терени, формирани под влияние на комуникация – път I  – 7 на територията на община Елхово.

           Общинският експертен съвет по устройство на територията на община Елхово прие задание за проектиране на ПУП на обслужващи и производствени терени, формирани под влияние на комуникация – път I – 7 на територията на община Елхово. Освен членовете на съвета на заседанието присъстваха още кмета на община Елхово Петър Киров, зам. кметовете Пепа Кючукова и Христо Христов, представители на Камарата на инженерите, РУГ Сливен, експлоатационните дружества.

            Заданието е възложено от община Елхово поради зачестилите искания на инвеститори за изграждане на различни обекти по главния път. За такива обекти вече има заповеди за одобрени подробни устройствени планове, издадени разрешения за изработване на ПУП и  разрешения за строеж. Общата концепция на устройственото предложение е съобразена с природните дадености като р. Тунджа, резерватите “Долна топчия” и “Балабана”, установените селищни територии, техническата инфраструктура с пътни комуникации, водоснабдяване, електрификация, телефонизация и др. Заданието обобщава наличните данни за 500 метровата ивица около път ² – 7 на територията на община Елхово. Представени са данните за над 40 км ивица  за земеразделяне, теренни дадености, изходни данни от експлоатационните предприятия – водоснабдяване и електрификация, териториите със специален режим – архитектурни обекти, защитени територии и др. В прединвестиционните проучвания  е включено и предложение за развитие, съобразно структурирането на територията.

            Територията е обособена в 4 зони. Зона “А” е с дължина над 14 км и обхваща териториите в частта от ГКПП “Лесово”  на север от с. Мелница. В района има възможност за разполагане на крайпътни обекти.В тази територия са предвидени територии за разполагане на възобновяеми енергийни източници.

            На юг и север от с. Гранитово в продължение на 8 км е разположена зона”Б”. В тази част е разположен транспортният възел за гр. Свиленград. Предвидени са възможности за еко туризъм и крайпътни обслужващи обекти.

            В зона “В” попадат териториите около гр. Елхово. Нова производствена складова база и крайпътни обекти са възможностите за развитие.

            Близо 9 км е дължината на зон “Г”. Това са териториите от северната граница на резерват “Долна топчия” до северната граница на с. Божаново.