ТЪРЖЕСТВО В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

        С парад на училищните знамена и портрети на възрожденци в Елхово празнуваха Деня на народните будители.

          С парад на училищните знамена и портрети на възрожденци в Елхово празнуваха Деня на народните будители.

            В съботния ден по централната улица на Елхово преминаха  училищните знамена на всички училища от общината. Шествието продължи с представителни групи от училищата с портрети на възрожденци. Учениците и учителите от основните училища в Елхово, Бояново и Гранитово, от Г “Св. Кл. Охридски” и ПГ”Ст. Караджа” и Помощно училище интернат се строиха пред църквата.

 Зам. кметът на община Елхово Христо Христов поздрави всички присъстващи с празника. Днес отдаваме заслужена почит и преклонение в памет на просветителите и борците за българско национално самосъзнание и просветно изграждане – книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност, отбеляза г-н Христов и подчерта че е нужно да  се поклоним  пред труда и на днешните будители, всеки от които с перо и дух ни зарежда с нова енергия, да отдадем заслуженото  и на тези, които пазят будни съзнанието и мисълта ни за да съхраним националното си самочувствие в глобализиращия се свят.

Заупокойна молитва за спасение на душите на всички будители на българския род отслужи протоиерей Николай Клюнков. В молитвата си той отдели достойно място и за будителите от елховския край – Дженко Димитров – основал революционния комитет в Елхово през 1872г. и членовете на комитета Иван Върбанов Пеев, Рада Колева Мангърова, Митър Ничев Арнаудов, Михо Минчев Таушанов, Янчо Бахчевански, Злати Щерев, Въльо Гечев Вълев, Кольо Димитров Върбанов и др. Разбира се не бяха пропуснати и учителите – даскал Обрешко, даскал Димитър поп Петров, даскал Динко Касъров, даскал Костадин Дончев, даскал Михаил Петров и др.

Ученици от четирите основни училища рецитираха откъси от стихове, посветени на будителите и Родината. Тържеството завърши със звън на будилник, който да държи будно съзнанието ни, за да помнят и родените след нас. Парадът продължи до края на главната улица.