СТРАТЕГИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ ЗА ПЕРИОДА 2008 – 2011

             В Община Елхово приеха Стратегия за управление на общинската собственост на община Елхово за периода 2008 – 2011 г. Разработването на Стратегията е продиктувано както от промените в нормативната уредба, отнасящи се до общинската собственост, така и от необходимостта от усъвършенстване на дейността на общинския съвет и общинската администрация по управлението и разпореждането с имотите и вещите – общинска собственост.

В Община Елхово приеха Стратегия за управление на общинската собственост на община Елхово за периода 2008 – 2011 г. Разработването на Стратегията е продиктувано както от промените в нормативната уредба, отнасящи се до общинската собственост, така и от необходимостта от усъвършенстване на дейността на общинския съвет и общинската администрация по управлението и разпореждането с имотите и вещите – общинска собственост. Предмет на Стратегията са застроените и незастроените имоти – публична и частна общинска собственост, в това число и жилищните имоти. Основните цели при управлението на общинската собственост са в съответствие с главната стратегическа цел и приоритетите на Общинския план за развитие на Община Елхово за периода 2007-2013 година.

            Документа е разработен след задълбочен анализ на състоянието на общинската собственост, ефективността от управлението и разпореждането  и. Определени са основните цели, принципи и приоритети за придобиване, управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Изяснени са основните характеристики на отделните видове имоти, които могат да се предоставят под наем или да бъдат предмет на разпореждане.

            Общинската собственост е постоянен източник на приходи за общинския бюджет и обезпечава финансирането на част от общинските дейности. Предварително определените цели и приоритети, публичното  обявяване на намеренията на общината по управлението и разпореждането с имоти и вещи общинска собственост ще дадат възможност за по-голяма прозрачност, публичност и последователност в дейността на общинската администрация и общинския съвет в това направление и ще намали възможностите за субективизъм и прояви на корупция.
            Въз основа на Стратегията ще се разработват годишни програми, които ще отчитат настъпилите промени в сравнение с предходни периоди, приоритетите в развитието на общината. Документите ще се имат впредвид  при разработването на проектите за бюджет на общината за всяка година до края на мандата на управление, както и при кандидатстването  пред различни финансови институции, по оперативни програми, проекти и споразумения за ефективно управление на общинската собственост в интерес на гражданите от общината. 
           По предложение на кмета на община Елхово г-н Петър Киров на заседанието си от 18.11.2008г. Общинският съвет прие Стратегията за управление на общинската собственост.