ПРАЗНУВАТ ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В ЕЛХОВО

        В „Защитено жилище“ Елхово отбелязаха Въведение Богородично – ден на християнското семейство и християнската младеж.

В „Защитено жилище“ Елхово отбелязаха Въведение Богородично – ден на християнското семейство и християнската младеж. През седмицата потребителите на услугата заедно с екипа и управителя на Защитеното жилище Илиана Вълчева направиха месечния си списък за покупки според личните потребности на всички. Шесте дами – Лида, Анка, Павлина, Стойка, Ваня и Петрана и екипът съставиха празнично меню  и сами приготвиха необходимите ястия. Те отправят благодарност към фирмите, които им помагат за реализиране на ежедневните дейности.

С помощта на приятелите от  „Орудица” 2000 ООД, ЕТ ”Астро –ЯН-Янко Георгиев, ЕТ ”Недялко Стоянов” и ПГ ”Стефан Караджа” стана възможно  и изграждането на зеленчуковата градина в двора на социалното заведение. С тяхната подкрепа е изорано мястото, открита е вода и пусната сонда, закупени са необходимите материали и електрическа помпа. С реализирането на тази задача екипът в жилището цели да ангажира и мотивира жените с умствена изостаналост да извършват приятна за тях индустриална  трудотерапия с реални резултати за успешната социализация и интеграция в обществото. През последните седмици домуващите засяха и първите есенни култури. Всекидневно те извършват почистване, пране и приготвяне на храната си, както и  образователни занимания за да  придобият различни социални умения и изградят трудови навици. С настъпването на есента те се приготвиха за посрещане на зимата като прибраха дървата и въглищата за огрев.

Защитено жилище за хора с интелектуални затруднения е алтернативна форма на социални услуги в общността, държавна дейност. Потребителите на социалната услуга водят независим начин на живот, подпомагани от професионалисти. Те са хора с лека и умерена степен на умствена изостаналост, прекарали по-голямата част от живота си в специализирани институции, но с реален шанс за социална интеграция. Изграждането на социална среда, близка до семейната и създаването на условия за подпомагане, взаимопомощ, обучение на хората с ментални увреждания  са условия за оползотворяване на личностния потенциал на лицата, изграждане на трайни социални умения и трудови навици, създаване на предпоставки за водене на пълноценен и независим живот като част от обществото.