В ОБЩИНА ЕЛХОВО ПРЕДВИЖДАТ 62 РАБОТНИ МЕСТА ПРЕЗ 2009г. ПО НП“ОСПОЗ“

           В Община Елхово  предвиждат да бъдат разкрити 62 работни места през 2009 г. по  проект по НП ” От социални помощи към осигуряване на заетост”. Проектът е на стойност  почти 290 000лв.

             В Община Елхово  предвиждат да бъдат разкрити 62 работни места през 2009 г. по  проект по НП ” От социални помощи към осигуряване на заетост”. Проектът е на стойност  почти 290 000лв. 

            Дейностите ще се изпълняват в града и 2 от населените места в община Елхово. Проектът цели осигуряване на заетост и социална интеграция на дълготрайно безработни лица, обект на месечно социално подпомагане чрез разкриване на работни места в общественополезни дейности. Ще се  възстановят трудовите навици, ще се формират трудови умения и повиши квалификацията на лицата с  цел увеличаване пригодността им за заетост  и конкурентоспособността им на пазара на труда.

Изпълнението на проекта ще реши наболели проблеми с опазване и поддържане на общинската собственост, ще подобри техническата и социална инфраструктура и жизнената среда на населението. Дейностите, които ще се извършват ще са от  обща полза за общината и населението и изпълнението им ще има социален, обществен и финансов ефект.

Предвидени са дейности по текуща подръжка и почистване на улици и други обществени терени,централната градска част и общински пазари. Ще се изгради нова тротоарна настилка на почти 1 500кв.м. площ, ще се пренареди тротоарна настилка на повече от 1000кв. м. Производство на разсад, зацветяване и поддържане на градинки ще извършват още наетите работници. За втора година са предвидени и работници за охрана и обслужване на археологигеските разкопки в с. Борисово. Предвидени са и традиционните  социоконсултански услуги в клубовете на пенсионерите, хората с увреждания и Защитено жилище.

            От Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” за 2009 г.  отпадат дейностите домашен помощник и домашен патронаж. Поради тази причина не са предвидени в проекта на община Елхово. Очаква се тези дейности да бъдат разкрити в други национални програми.

            От работните места по проекта имат възможност да се възползват близо 140 безработни лица, които са на месечно социално подпомагане. Реализацията на проекта ще намали относителния дял на постоянната безработицата в района, която към момента е 11,93 %.

            В община Елхово вече разкриха 60 работни места към  НП”От социални помощи към осигуряване на заетост -2008”. Дейностите са свързани с предотвратяване на последиците от аварийни ситуации през зимния период.

            Осигуряване на зимната поддръжка на пътищата, нормална проходимост при зимни условия на хора и транспортни средства, почистване от сняг на централната градска част, почистване на участъци от канализационната мрежа, отводнителни и дъждоприемни шахти при проливни дъждове и обилно снеготопене целят още в община Елхово.

От назначените 60 работника 25 работят в гр. Елхово. В зависимост от броя на лицата на социално подпомагане по населени места са назначените работници. В с. Изгрев работят 5 лица, в Пчела и Лесово по трима, в Трънково, Кирилово, Борисово, Маломирово, Гранитово и Добрич по двама. По един човек ще работи в останалите села от община Елхово.

Наетите лица ще работят до края на годината при 6 часов работен ден и ще получават минималната работна заплата, приравнена към часовата им заетост.