ПРЕДСТАВИХА УНИФОРМИТЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ“СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В ЕЛХОВО

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово бяха представени целите и дейностите на спечеления проект „Еднакви с ученически униформи – различни в мислите и стремленията си“ по Националната програма „Училището – територия на учениците“, „Ритуализация на училищния живот“.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово бяха представени целите и дейностите на спечеления проект „Еднакви с ученически униформи – различни в мислите и стремленията си“ по Националната програма „Училището – територия на учениците“, „Ритуализация на училищния живот“.

В работата на пресконференцията взеха участие председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров, зам. кметът на община Елхово Пепа Кючукова, Христо Петев – председател на Постоянната комисията по здравеопазване, социална политика, образование, култура, спорт и вероизповедание в ОбС Елхово, секретарят на община Елхово Венета Димитрова, г-жа Загорова и г-н Герганов, които са помогнали за изработването на моделите на ученическа униформа, членове на Училищното настоятелство, учители и ученици.

Директорът на учебното заведение Тинка Атанасова благодари на екипа, подготвил проекта и на всички, които имат заслуга за спечелването му.

 Координаторът на проекта г-жа Мария Попова, чрез мултимедийна презентация представи целите и дейностите по проекта и членовете на екипа. Партньори по проекта на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ са Сдружение „Училищно настоятелство“, Яница Ад, Дели 99 ЕООД, учители, родители и ученици.

Основната цел на проекта е създаване на равнопоставена социална среда, както и повишаване мотивацията на учениците за участие в ученическия живот и подсилване усещането им към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В момента в учебното заведение се обучават около 500 деца от първи до осми клас. Около 70% от анкетираните ученици и родители са дали съгласието си за въвеждането на ученическа униформа. Униформите няма да скрият социалното неравенство, но ще дадат възможност на учениците да осмислят и изградят свой поведенчески модел по отношение на общоприетите нравствени ценности.

По предварителни дейности е заложено ученическите униформи да са готови в началото на втория срок от учебната 2008/2009 година. Пълният комплект на ученическата униформа е предложен от ученици, родители и учители и е приета на заседание на педагогически съвет, на общо събрание на училищния ученически съвет и на общо събрание на училищното настоятелство на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ученическата униформа ще бъде официална и ежедневна и ще включва – бяла риза за момчетата и жълта риза за момичетата с дълъг ръкав, жълта трикотажна блуза за момичетата и синя трикотажна блуза за момчетата с къс ръкав и якичка, плетен пуловер без ръкав в тъмносин цвят, дънков панталон за момчетата и плисирана пола за момичетата, три четвърти жълти чорапи за момичетата и сини чорапи на момчетата, тънка черна вратовръзка за момичетата и момчетата. Емблемата на училището ще бъде поставена в горната част на униформите. Предвидените дейности включват изработване на единични мостри на униформи, организиране и провеждане на модно дефиле, вземане на мерки на учениците и изработване на униформи, изработване на рекламни материали за популяризиране резултатите от проекта.

Общата стойност на проекта е 34 750 лв., като 25 750 лв. са отпуснати от Министерството на образованието и науката, а останалите 9 000 лв. са собствен принос.