ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТ „ЗЕЛЕН ТУРИЗЪМ В ДОЛИНАТА НА ТУНДЖА МЕЖДУ СТРАНДЖА И САКАР“


 

            В Елхово представиха резултатите по проект “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР ТГС България – Турция 2005, “Насърчаване  на устойчивото развитие в Странджа планина” BG 2005/017-453.01.02.

            В Елхово представиха резултатите по проект “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР ТГС България – Турция 2005, “Насърчаване  на устойчивото развитие в Странджа планина” BG 2005/017-453.01.02.

            В пресконференцията взе участие делегация от Р Турция с ръководител Орхан Сери – общински съветник в община Одрин. В състава на делегацията са включени директорът на дирекция “Култура” и специалисти от отдел “Евроинтеграция и международни отношения”. Община Одрин е партньор по проекта на община Елхово. В дейностите от българска страна партнира и  Бургаска регионална туристическа асоциация. Участваха още председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров, общински съветници, кметове на населени места, представители на ресторантьорския и хотелиерски бизнес, неправителствени организации и Дирекция природен парк “Странджа” .

            Пресконференцията се проведе в новооткрития Туристически информационен център.

            Г-н Киров откри пресконференцията и приветства участниците. Туризмът е нова насока, в която община Елхово има условия и възможности да се развие, подчерта кметът на община Елхово и изрази  удовлетвореността си, че с  проекта “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”, който община Елхово реализира  в партньорство с община Одрин са създадени допълнителни условия за развитие на туризъм в района. Г-н Киров пожела приятна и ползотворна работа на форума.

            Г-н Орхан Сери поздрави участниците в пресконференцията от името на кмета на община Одрин Хамди Седефчи и изрази удовлетвореността си от положително развиващите се отношения между граничните общини. Като благодари на кмета на община Елхово за поканата г-н Сери пожела “на добър час” на Туристическия информационен център.

            Резултатите от дейностите по проекта представи г-н Христо Христов – зам. кмет на община Елхово. Проектът цели да допринесе за устойчивото развитие на естествения зелен туризъм и разумна употреба на природните ресурси по начин, по който те биха генерирали приходи и заетост на местните общности.“Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар” е на стойност почти 155 хил. евро, 16 хил. от които осигури община Елхово. В рамките на 12 месеца са изградени две екопътеки, създаден е туристически информационен център в Елхово, проведени са редица обучения по управление на хотели и ресторанти, както и за водачи по туристически пътеки, организирана е кръгла маса и др. В дейностите са включени общински съветници, кметове на населени места, хотелиери, ресторантьори от община Елхово и община Одрин Р Турция.

            Катя Димитрова представи на аудиторията разработената маркетингова стратегия за развитие на района. Стратегията обобщава състоянието, проблемите и перспективите за развитие на туризъм в района и примерни туристически маршрути за трансграничния регион.

            Впечатленията си от дейностите по проекта и предложения за бъдещи дейности споделиха  г-н Хикмет Чаушуглу от община Одрин, г-н Златаров от Дирекция природен парк “Странджа”, г-н Христо Христов – директор на Етнографско-археологически музей Елхово, г-н Иван Иванов – управител на Сдружение “Бизнес център” Елхово, г-жа Добринка Костова от Етнографско-археологически музей Елхово и др.