ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ОТКРИХА В ЕЛХОВО

          Туристически информационен център откриха в Елхово.  Кметът на община Елхово Петър Киров и Орхан Сери – общински съветник от община Одрин Р Турция извършиха церемонията по откриването на центъра.

          Туристически информационен център откриха в Елхово.  Кметът на община Елхово Петър Киров и Орхан Сери – общински съветник от община Одрин Р Турция извършиха церемонията по откриването на центъра.

            Туристическият информационен център е изграден по проект на община Елхово “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”. Проектът е осъществен в партньорство с община Одрин Р Турция и с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР ТГС България – Турция 2005, “Насърчаване  на устойчивото развитие в Странджа планина” BG 2005/017-453.01.02.

Туристическият информационен център се помещава на ул.“Пирот”7 в Елхово, в обновената сграда на “Канопус”. Центърът ще предлага пакет от разнообразни услуги. Ще предоставя информация за трансграничния регион, примерни туристически маршрути, информация и резервации за места за настаняване и места за хранене, продажба на изделия на художествените занаяти, карти,  сувенири, брошури, рекламни дискове, резервации за посещения в природните резервати “Балабанa, ”Горна Топчия” и “Долна Топчия”, предварително съгласувани с Регионалния инспекторат  за околната среда в Стара Загора и др. В туристическия информационен център е обособена изложбена зала за експонати от археологическите разкопки на територията на община Елхово. След промяната на статута на Етнографския музей в Елхово в Етнографско-археологически всички находки от района, които не са от национално значение ще се съхраняват в Елхово. Музеят в града е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Всички тези обстоятелства са предпоставка за развитие на куртурен и еко-туризъм в района.

На тържественото откриване на Туристическия информационен център присъства делегация от община Одрин Р Турция с ръководител Орхан Сери – общински съветник, заместник – кметовете на община Елхово Пепа Кючукова и Христо Христов, председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров, общински съветници, кметове на населени места, представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес и др.

Туризмът е нова насока, в която община Елхово има условия и възможности да се развие, каза на тържеството кметът на община Елхово г-н Петър Киров и изрази  удовлетвореността си, че с  проекта “Зелен туризъм в долината на Тунджа между Странджа и Сакар”, който община Елхово реализира  в партньорство с община Одрин са създадени допълнителни условия за развитие на туризъм в района. Най-значимото от тях разбира се е Туристическият информационен център, подчерта г-н Киров и пожела “на добър час” на центъра.