АЗ, КОМПЮТЪРЪТ И …

Гимназия „Св. Климент Охридски“ проведе второто издание на училищния конкурс „Аз, компютърът и …“. Представени бяха 19 проекта на 41 участника.

Гимназия „Св. Климент Охридски“ проведе второто издание на училищния конкурс „Аз, компютърът и …“. Представени бяха 19 проекта на 41 участника.

През тази година конкурсът е част от дейностите на спечеления проект на гимназията „Училище и още нещо …“, финансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта на конкурса е да се даде възможност на учениците да развиват своята самостоятелност, да изградят помежду си отношения на сътрудничество, да се усвоят комуникативни умения, да придобият опит за работа в екип, а също и да се обучат да презентират свой проект пред аудитория. В обявения срок са представени 19 проекта от 41 ученика. Поради многообразието в използваните програми и учебни предмети, не е възможна категоризация по трудност на изпълнение на разработките и за това организаторите на състезанието – преподавателите Петя Димитрова и Султанка Николова са ги разделили в две възрастови групи – от 8 до 10 клас и 11 – 12 клас.

Критериите, по които се оценят презентациите са – научност и достижимост, степен на използване на информационни технологии, творчество и представяне на проекта. Жури в състав – Мария Попова, Иванка Янева и Иван Иванов – учители по математика и ИТ в учебните заведения в Елхово, Ангел Петров – ученик от гимназията оценя разработките.

Чрез своите презентации учениците представиха проекти свързани със съвременните телевизори, химични елементи, проводници в електростатично поле, сърдечно-съдовата система, откритията в село Стройно, англичаните в България, Бон Джоуви, принтери и копирни апарати, Лувърът, Чернобил, зимни вечери, личности на 20 век, експедиция до Марс, живот и дейност на Ван Гог, ретроспекция на град Елхово, Златен век и рентгенови лъчи. След представянето на проектите журито присъди една специална награда на Александър Дженков от XII клас за проекта „Експедиция до Марс“. На първо място от възрастовата група 8 – 10 клас бе класиран проекта по география „Откритията в село Стройно – привлекателна сила за туристи“ на Мария Костова IX клас. На второ място – проекта по физика „Проводници в електростатично поле“ на Стоян Жейнов, Добромир Великов и Христина Джигова  от IX клас и на трето място – проекта по химия „Натрий и неговите съединения“ на Павел Златев и Антония Иванова от IX клас. В другата възрастова категория на първо място бяха класирани два проекта по география „Северната граница на България – част от Обединена Европа“ на Божидар Димитров от X клас, Грета Лазова и Екатерина Шумова от XI клас, и проекта по история „Личностите на 80-те и 90-те години на 20 век “ на Силвия Желязкова и Нася Ненова от XII клас, на второ място – проект по биология „Чернобил“ на Димитър Петев , Габриела Вълчева и Костадинка Пулева XI клас и на трето място – проект по изобразително изкуство “Живот и творческа  дейност на Винсент ван Гог” от Александър Ангелов, Димитър Хаджиев от XII клас и Теодора Ангелова от XII клас.