Регистрация на кладенци

Община Елхово и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ напомнят на фирмите и  гражданите, собственици на водовземни съоръжения за подземни води (кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др.), че до 27 ноември 2020 г. могат да регистрират водовземните съоръжения, разположени в собствения им имот, в съответната Басейнова дирекция за управление на водите, за община Елхово в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – гр. Пловдив.
Водовземни съоръжения, които не са регистрирани не могат да бъдат ползвани.
Изграждането на водовземни съоръжения без разрешително, по смисъла на Закона за водите и престъпление, съгласно Наказателния кодекс. 
Такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности НЕ СЕ ЗАПЛАЩА.
Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб.м. на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци. Регистрацията е необходима с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на съответното населено място и ограничаване опасността от пресъхване на кладенците.  

Необходими документи:
Заявление за регистрация на водовземно съоръжение от подземни води за задоволяване на собствени потребности на гражданите на основание § 41, ал.7 от ПЗР към ЗИД на ЗООС (обн. ДВ, БР. 98 от 2018 г)
Декларация за годината на изграждане на кладенец за собствени потребности на гражданите.
Заявленията за регистрация на водовземните съоръжения, съгласно изискванията на § 41 на ПЗР на ЗИД на ЗООС, се предоставят  в Централния офис на БДИБР в град Пловдив, по удобен за заявителя начин:

  • чрез лицензиран пощенски оператор, в това число куриерска фирма.
  • на официалния e-mail на БДИБР – bd_plovdiv@earbd.bg
  • Лично, на Гишето за административно обслужване на БДИБР на адрес град Пловдив, ул. „Янко Сакъзов“ №35, като в този случай задължително се спазват препоръките и мерките за предпазване от разпространение на COVID 19.

За повече информация вижте тук.