МУЗЕЯТ В ЕЛХОВО С ПОЧЕТЕН ЗНАК


 

Кметът на община Елхово Петър Киров връчи почетния знак“Герб на община Елхово” – “златен” на Етнографския музей в града. Отличието се присъжда по повод 50 годишния юбилей на институцията и  като признание за приноса му в културния живот.

Кметът на община Елхово Петър Киров връчи почетния знак“Герб на община Елхово” – “златен” на Етнографския музей в града. Отличието се присъжда по повод 50 годишния юбилей на институцията и  като признание за приноса му в културния живот.

Знакът бе връчен на тържествената церемония по представянето на филма „50 години Етнографски музей Елхово“. Филмът представя историята на музея и  културното и етнографско наследство на района. Създаден през 1958 г. вече 50 години музеят изучава, съхранява и популяризира материалната и духовна култура, както на населението на елховския край, така и на населението на югоизточна България и на преселниците от Одринска Тракия. На 28 декември 1958 г. в гр. Елхово се открива музейна сбирка, в която са изложени експонати от областта на археологията, етнографията, национално-освободителното и революционното движение. Така започва историята на етнографския музей в Елхово. Днес музеят има експозиция, разположена в 4 зали на площ от 244 кв. м., фондът му наброява над 22 000 експоната и разполага с богат научен, документален и фотоархив. Включен е в списъка на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта» под номер 100. Вече 50 години Етнографски музей Елхово е огнище на българщината в нашия пограничен край, един от малкото специализирани етнографски музеи в страната и единствен по рода си на територията на Югоизточна България. 50 години в музея се изучава, съхранява и популяризира културно-историческото насдство на района за да се поддържа българският дух и българската национална гордост в сегашните и бъдещи поколения. За половин век музеят си е изградил авторитет като научно- изследователски и културно – просветен център.

“Успехите на музея са безспорни и  те са достатъчно основание да се гордеем, че живеем в Елхово” – подчерта при връчването на знака кмета на община Елхово Петър Киров и отбеляза, че това е първият знак, присъден на юридическо лице. Кметът връчи знака на директора на музея Христо Христов и в навечерието на коледно-новогодишните празници пожела на амбициозния екип много здраве, благополучие  и успешна 2009 година.

Почетния знак “Герб на община Елхово” е присъден на Етнографски музей Елхово по предложение на кмета на община Елхово Петър Киров и на основание Статут за морално и материално стимулиране на физически и юридически лица с особени заслуги към град Елхово, община Елхово и Република България по повод 50 годишния юбилей на институцията и като признание за приноса му в културния живот.